Spørgsmål
Hejsa

Jeg har brugt jeres hjemmeside meget i forbindelse med køb af marsvin til mine børn. Søn 5 år og datter 8 år.
Vi er desværre nu løbet ind i en meget uheldig situation. Jeg købte marsvinene en sort m/hvid og en hvid m/sort i 17 dec. 8 uger gamle i Zoo Zity. De skulle være fra samme kuld, men man var ikke helt sikker. Den første uge stod de hos nogle bekendte da det var en julegave til børnene og de ikke skulle vide noget.
I den uge havde de lidt at en magtkamp mellem dem. De “knurrede” lidt af hinanden men det hørte egentlig hurtigt op igen.
Vi fik så marsvinene hjem og det virkede til at de havde fundet ud af hvem der havde magten. De begyndte så småt efter en uge at jagte lidt hinanden, men ikke noget som synede alarmerende. Så nu for 3 dage siden (heldigvis var vi hjemme) så jeg pludselig at den sorte lavede små hop foran den hvide. Der kom ikke rigtig nogen lyde, og i løbet af ganske få sekunder angreb den, den hvide han og fik bidt den ret alvorligt. Fra den angreb til jeg fik skilt dem ad, gik der under et minut. Alligevel fik den bidt den 4 steder. 2 at steder meget alvorligt, som krævede behandling af dyrlæge.
Jeg har nu nogle spørgsmål:
1) Jeg tror det nu ikke selv, men kan de sættes sammen igen? Jeg har pt. skilt dem ad i hvert deres bur. Hvis ja, hvad og hvordan skal det forløbe?
2) Min datter tager nok sin hvide han op lidt mere end min søn tager sin sorte op. Kan det have noget med det at gøre? At man tager dem fra hinanden? At den får hendes duft på sig?
3) Jeg fik af vide at vi skulle vente med at give dem et hus i buret, da de så ville blive hurtigere tamme! Er det fejlen? At de ikke har kunnet søge ly og være sig selv?
4) Jeg har læst på jeres hjemmeside lidt om det med at sætte hanner sammen. Har drejer det sig om hanner, formentlig af samme kuld, men ellers har de gået sammen fra de blev taget fra moderen, og gik da jeg købte dem, sammen med 5-6 andre hanner. Skulle det ikke være muligt at de kunne gå sammen? Eller har det været dødsdømt fra starten at sætte dem sammen?

Håber at høre fra jer snarest.

Med venlig hilsen
Bettina

Svar
Hej Bettina

Hvor er det ærgerligt at de to hanner ikke kunne enes. Mange hanpar fungerer fint, men der er ingen garantier og nogle gange kan man være uheldig at det ikke går alligevel.

Mht. dine spørgsmål:
1) Når først de har været oppe og slås så alvorligt som her tror jeg også du vil få svært ved at få dem til at enes igen. Hvis du alligevel beslutter at prøve så gør det på neutral grund med masser af plads: gulvet i et værelse hvor de ikke kan komme galt af sted f.eks. Sprøjt lidt eau de toilette på deres rumpe eller gnid dem med hænder indgnedet i duftende creme, sådan at de dufter ens. Hvis der er optakt til ballade (tænderklapren og rejste børster) så må du nok skille dem igen. Hvis først de er ophidsede, evt. slås må du aldrig stikke hænderne ned til dem uden først at aflede deres opmærksomhed: klap i hænderne så de bliver forskrækkede og springer fra hinanden og læg evt. et håndklæde over dem når du tager dem op, så det er ikke er dig der bliver bidt. Lykkes det for dig at sætte dem sammen igen, så er det vigtigt at de har et stort bur med hver deres hus i, så de kan gå hver til sit.
2) Jeg tror ikke det gør nogen forskel mht. lugten af menneske på de to marsvin. Skal det have nogen betydning kan det højst være at det marsvin der bliver kælet mest måske får mere selvtillid.
3) Jeg er personligt af den mening at det ikke er nogen hjælp for marsvinene at man fjerner muligheden for at søge ly. De skal nok blive tamme alligevel hvis bare ejerne har tålmodighed, og det at de har et sted de kan gå ind og gemme sig gør dem mere trygge i deres nye fremmede bur. Det er ikke til at sige om de ville have kunnet finde ud af det sammen hvis de havde haft et hus hver, men det er da en mulighed at de har været mere stressede over ikke at kunne søge ly og forholdet mellem dem derfor har været mere anspændt.
4) Jeg tror ikke det har været dødsdømt fra starten af at du har købt to unge hanner fra en større flok. Som sagt er der masser af tilfælde hvor det går godt. Der kan være mange årsager til at de ikke har kunnet enes: De er taget ud af en flok hvor hierarkiet formentlig var etableret og har nu skullet finde ud af hvem der skulle bestemme. Hvis de har ligget meget ens i hierarkiet i den gamle flok kan det være de har haft svært ved at finde ud af hvem der burde have magten. Det er egentlig den største udfordring når man sætter hanner sammen – at de etablerer et hierarki uden problemer. Hanner der er vokset op sammen har måske fastsat det tidligt men kan godt komme ud for at de må lave om på det når de bliver større og den ene måske bliver stærkere end den anden. Det samme gælder for hanpar hvor man har en voksen og en unge: i starten er der ikke problemer for det er naturligt at den voksne bestemmer. Men som ungen vokser til kan der på et tidspunkt opstå gnidninger mellem dem hvor de skal finde ud af om det stadig er den ældste der skal bestemme. Hvis det ikke lykkes dig at få dem til at enes, så er det bedste råd jeg kan give dig, for marsvinenes skyld, at få dem kastreret og få en hun til dem hver og sætte dem i hver sit bur. Det var måske ikke det I havde planlagt – et bur til hvert af børnene med to marsvin i hver. Det er selvfølgelig heller ikke helt billigt, men mange dyreklinikker vil give rabat på nr. 2 hvis I kommer med dem samtidig. Alternativt kan I nøjes med at kastrere den ene og få en hun til den, og så prøve at finde et nyt hjem til den anden. Det vil ikke ændre på deres temperament at blive kastreret, så I skal ikke gøre det i den tro at de så kan sættes sammen igen bagefter. Men I kan sagtens få glæde af dem i mange år fremover ved at give dem muligheden for selskab fra en marsvinehun hver. Marsvinehanner beholder deres instinkter efter kastration og vil derfor opføre sig dominerende overfor hunnerne og forsøge at parre dem når de er i brunst. Derfor bør man også vente 3 uger ca. efter kastrationen før man sætter en hun ind til en kastreret han, for at være helt sikker på der ikke er levende sædceller tilbage.

Venlig hilsen
Christina Vildershøj Jensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *