Spørgsmål
Hej
Jeg har lige fået en kastreret marsvin han på ca 2 år og en hun på ca 3 måneder, der nu går i samme bur. Jeg er lidt i tvivl om deres adfærd. Nogen gange er de bedste venner og ligger sammen i huset. Andre gange “skubber” hanen ligesom hunnen væk når der er mad. Dette er dog blevet bedre. Men i nat jagtede de hinanden rundt i buret – betyder det at de ikke kan enes? Andre gange brummer hannen af hunnen og hopper efter hende, så hun hyler op. Lyder det som om de kan blive sammen? De har ikke bidt hinanden, men den første dag “skar” hannen tænder, hvilket jeg har hørt er et advarselssignal inden den bider. Jeg blandede mig så der ikke skete noget. Har ikke hørt noget til det siden.
På forhånd tak.
Mvh Maiken

Svar
Hej Maiken

Tillykke med dine to marsvin. Jeg synes det er et godt valg du har gjort, at vælge en kastreret han og en hun. Sådan et par vil i langt de fleste tilfælde fungere fint når først de har vænnet sig til hinanden.

Umiddelbart lyder det meget normalt det du beskriver. Hannen er chefen i buret, og skal derfor først til madskålen. Hvis den lille hun prøver at få fat i mad for næsen af ham, skubber han til hende til han selv har forsynet sig. Måske handler det bare om at hun ikke kan komme forbi ham og hen til madskålen? Så kan du hjælpe hende ved at stille madskålen et sted hvor der er god adgang til den fra alle sider.

Hvis der kun er et hus, synes jeg du skal anskaffe et mere, så de har et hver. Det er ikke normalt for marsvin at dele soveplads, og mangel på sovepladser kan være en unødvendig kilde til skænderier mellem to marsvin. Marsvin sover sjældent klos op og ned ad hinanden, men finder gerne hver sin soveplads som ikke er for langt fra de andre i flokken.

Når hunnen kommer i brunst vil hannen forsøge at parre hende, også selvom han er kastreret og der ikke sker noget ved det. Kastrerede marsvinehanner bevarer nok af deres instinkter til at de reagerer som intakte hanner og vil være dominerende og parre hunnerne når de er i brunst. Det er muligvis det du har hørt om natten, en hun i brunst som forsøges parret af din kastrat. Er hun ikke helt klar kan hun godt forsøge at flygte og hvine hysterisk.

Selv når hun ikke er i brunst kan hannen finde på at brumme og vugge med rumpen og forsøge at bestige hende. Det er dominansadfærd og hans måde at sikre at hun forstår at han er chefen i deres lille flok.

Det kan lyde lidt voldsomt for den lille hun, men det er altså helt naturligt. Efterhånden som de vænner sig til hinanden har han mindre og mindre behov for at dominere hende og der vil falde mere ro over dem – lige bortset fra når hun kommer i brunst hver 16. dag.

Du siger du har hørt hannen skære tænder en enkelt gang. Det kan han også godt have gjort, som en del af sin kommunikation til hunnen, som en reaktion på noget hun har gjort, eller måske bare fordi han blev sat i en uvant situation. Vi ved ikke hvad der er gået forud, men sålænge det ikke er sådan at de står med hvislende tænder overfor hinanden og ligefrem bider efter hinanden, så har det nok bare været et enkeltstående tilfælde.

Venlig hilsen
Christina Vildershøj Jensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *