Spørgsmål
Hej

Jeg har to skinny marsvin der plejede at hvine naar de hørte maden var paa vej. Det er de pludselig stoppet med, har i hørt om det før? De bruger stadig advarsels og andre lyde.

Derudover har jeg STORE problemer med den ene. Han har daarlig mave nærmest konstant. Har prøvet nærmest alt. Senest en antibiotika kur som dyrlægen gav mig til ham. Det hjalp, som det eneste, men den første dag uden antibiotika, saa er den gal igen. Har ogsaa prøvet at ændre paa kost.

Har i erfaring med om marsvin har tendens til kroniske tarmsygdom eller lign. der kan give daarlig mave?

Mvh

Pia Lund Madsen

Svar
Hej Pia

At dine marsvin er stoppet med at hvine efter mad kan muligvis skyldes at de er faldet til og har fundet den rytme du fodrer dem efter, eller at du fodrer dem så ofte at de ikke har behov for at give deres sult til kende. Hvis de stadig virker ivrige efter at få mad, når du kommer, ville jeg ikke bekymre mig for meget om det. Hvis de derimod ikke er så ivrige ved fodringstid, kan det være at de ganske enkelt ikke har det optimalt, hvilket du også oplever mht. den enes dårlige mave.

Mht. den vedvarende dårlige mave er der flere ting at tage fat på:

Lad os først se på kosten: har du bemærket nogen sammenhæng mellem det du fodrer med og den dårlige mave? Nogle marsvin reagerer med dårlig mave på visse ting (jeg kender til eksempler på rajgræs, rødbede og tomat, for nu at tage tre forskellige). Du kan prøve med en udelukkelsesplan, hvor du fodrer nogle dage kun på hø og tørfoder, derefter introducerer forskelligt grønt ét emne ad gangen og i små mængder i starten. F.eks. kan du starte med græs, så udvide med agurk, så hvidkål eller lign., og så prøve med de andre typer én ad gangen og se om der sker noget. Frugt skal nok være noget af det sidste du introducerer, og skal generelt anses som en godbid pga. det høje indhold af sukker (fructose). Du bør nok undgå at give usunde godbidder i form af youghurtdrops og gnaverstænger.

Det er også muligt at det stråfoder du giver ikke er i høj nok kvalitet. Her tænker jeg på spisehø af en god kvalitet og tørfoder lavet til marsvin med et højt indhold af fibre.

Det at det faktisk kortvarigt har hjulpet med antibiotika får mig også til at tænke på at der måske er en infektion i tarmsystemet. Snak med dyrlægen om muligheden for at undersøge marsvinets afføring for parasitter og bakterier. Du skal nok også have et par beholdere med hjem at samle afføringen op i, og så samle op over et par dage (da marsvin jo ikke producerer helt så meget som f.eks. en hund), men dette kan dyrlægen instruere dig i.

Endelig kan den dårlige mave skyldes et marsvin som generelt har et sart tarmsystem, eller generelt er lidt svagelig (måske har haft en dårlig start på livet, er skravlet eller lign.). En del skinnyer døjer med sart mave, og der skal nogle gange ikke så meget til før de får blød afføring. Her gælder det igen om at se på kosten, prøve at finde de ting de reagerer mest på og så udelade det, og samtidig give godt hø og supplere med godt tørfoder.

Ved siden af alt dette findes der forskellige produkter hos dyrlægen, som kan hjælpe marsvinet på vej mod en normal tarmfunktion: Fibreplex er en pasta man giver i munden, lidt ligesom Zoolac til hund og kat, hvor Fibreplex dog er lavet specielt til gnavere og indeholder en masse gode fibre til maven. Profibre er foderpiller som kan blandes i foderet eller gives for sig i en skål ad libitum. Den findes til hund og til gnavere. Begge dele er fra firmaet Equidan, så du kan gå ind og læse mere om dem ved at google det.

Jeg er meget interesseret i at høre hvad du finder ud af, om dit marsvin reelt har en tarminfektion eller om du opdager at den reagerer allergisk over for noget foder. Du må derfor meget gerne skrive tilbage om hvad du erfarer. På denne måde kan vi lære af hinanden til gavn for andre marsvineejere.

Venlig hilsen
Christina Vildershøj Jensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *