Spørgsmål:

Hej

Julie er 8,5 år gammel… Hun er blind, men har fint fundet rundt i hendes græsbur og er også tryg indenfor.

De sidste 14 dage er hun blevet mere og mere stilleliggende. For et par dag siden opdagede i, at hendes bagben ikke ville lystre særlig godt. Hun kan gå nogle skridt, men så falder hun om på siden. Det er voldsomt trist at kigge på. Jeg har prøvet at “øve” hendes ben i en naturlig bevægelse, og så kan hun gå noget mere sikkert, men ikke vildt meget længere – mon hun er smækfyldt af gigt lige pludselig?

Eller kan det være vitaminmangel?

I går så jeg, at hendes tis er hvid og grumset!

Hun får en god, grov og alsidig foder, som hun har en stor appetit på. Hun elsker hendes agurk. Der er ikke så meget andet, som hun vil have.

Hendes “rigtige” ejer, min søn på nu 13 år, er meget nøgtern omkring, at hun ikke må lide – og det skal hun heller ikke. Men jeg vil blot sikre mig, at der ikke er andre ting, jeg kan gøre, da jeg ikke vil tage en svær beslutning på forkert grundlag. Hun har altid været en sød lille sjæl, der aldrig har bidt nogen.

Som hun er nu, ligger hun samme sted i hendes tis og afføring, så hun får jævnligt et lille bad og bliver rengjort. Hendes øjne løber, men det er ikke betændelse (sagde dyrlægen), så de bliver stille vasket næsten dagligt.

Hvordan udmønter vitaminmangel sig hos marsvin?

Hilsen Helle

Svar:

Hej Helle

Julie har en meget høj alder for et marsvin, og når hun begynder at blive mere stille og inaktiv, kan det sagtens skyldes gigt eller en kombination af gigt og nyresvigt. Mange ældre marsvin får nedsat nyrefunktion, som udmønter sig i øget drikkelyst og urinering, samt at de mister muskelmasse, som jo igen har noget at sige i forhold til hvor mobile de er. Marsvin udskiller overskydende kalk i urinen (i modsætning til de fleste andre dyre, der gør det i afføringen). Når ikke hun bevæger sig nok, så hvirvles de tunge kalk-krystaller i urinen ikke op i blæren så de kan blive tisset ud, og det kan nemt føre til blæregrus (at der lægger sig et bundfald i blæren, og urinen bliver mere og mere mættet af kalk-krystaller), som igen kan give gener når det skal tisses ud, fordi det bliver mere og mere tyktflydende og basisk.

Hvis der skal gøres noget for hende, tænker jeg at I først og fremmest skal få taget et røntgenbillede og få syn for hvor slemt en evt. gigt er (og om blæregruset har samlet sig til blæresten) – her kan dyrlægen hjælpe jer med at beslutte om det er for meget til at det er rimeligt at fortsætte, eller om man kan forsøge med dagligt smertestillende resten af hendes liv. Marsvin tolerer smertestillende som meloxicam rigtigt godt og i høje doser, hvilket I skal sikre jer at dyrlægen er klar over, så der bliver givet en passende dosis. Derudover findes der et kosttilskud fra Oxbow (Oxbow Joint Support) som man kan bestille på petdk.dk og forsøge med som supplement til det smertestillende.

I skal også overveje om det i virkeligheden er bedre at sige stop, inden hun udsættes for mere. Det er en helt rimelig beslutning at tage, givet at hun er så gammel og lige nu bestemt ikke lyder til at have det godt. Hvis I vælger at forsøge med behandling, så skal hun hurtigt få det bedre og I skal være parate til at sige stop, når det begynder at gå den anden vej (hvis hun bliver mindre mobil igen eller går fra foderet).

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj