Spørgsmål:

Hej.
Har lige et spørgsmål om: hvor længe et hun marsvin kan få unger?? Min veninde har en hun på godt 4 år og vi har en han på godt 4 år, som vi godt kunne tænke os kunne gå sammen, da de begge to er blevet alene.. men vi tør ikke rigtigt pga af risikoen for at få unger.. kan man evt. Give dem/ gøre noget, så de ikke kan få unger..
På forhånd tak.
Hilsen Charlotte og Ann.

Svar:

Hej Charlotte og Ann

Marsvins frugtbarhed falder formentlig med alderen, men vi kan ikke sige at de nødvendigvis stopper med at kunne få unger på et bestemt tidspunkt. Det vil være en betydelig risiko at sætte en 4-år gammel hun sammen med en han, da hun godt kan blive drægtig, men kan få problemer med at føde ungerne, fordi bækkenet bliver mindre elastisk jo ældre marsvinet er.

Hvis de skal gå sammen vil jeg anbefale jer at få hannen kastreret. Det er et mindre indgreb på ham, end at få hunnen steriliseret. Risikoen for bedøvelse og operation stiger også jo ældre marsvinet er, så jeg ville nok kun gøre det hvis han ellers er frisk og sund og rask. I kan få dyrlægen til at hjælpe jer med at vurdere det. Læs også gerne vores info-ark om kastration på hjemmesiden.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj