Spørgsmål:
Hej til brevkassen!

Jeg går og forbereder mig på at anskaffe mig to marsvin, begge hunner. Jeg vil da høre, om det er smartest at købe unger eller voksne? Jeg vil gerne investere en masse tid i at gøre den tamme, men er dette lettest med unger eller voksne marsvin?

Kh Camilla

Svar:
Hej Camilla
Hvis du køber voksne, er de som regel allerede ret tamme, da det ofte er pensionerede avlsdyr eller fra nogen der har fået allergi eller skal af med dem af anden årsag (du kan finde mange voksne marsvin til salg på den blå avis eller på Facebook eller på dyreinternater). Hvis du køber voksne der aldrig har været i hænder, skal du nok forberede dig på at bruge tid og tålmodighed for at gøre dem tamme.
Med unger kan det også variere hvor tamme de er, alt efter den opvækst de har fået. Jeg vil anbefale dig at købe hos en opdrætter der har ungerne i hænderne fra fødslen, og ikke fra en dyrehandler, hvor man ikke kender baggrunden.
Jo mere tid du bruger på marsvinene, om de er unger eller voksne, jo tammere bliver de. Sæt dig gerne med dem på skødet og se fjernsyn, og lad dem vænne sig til at være hos dig. De fleste marsvin er sky i buret og vil pr instinkt forsøge at flygte når man tager dem op, selvom de er rolige og hygger sig når først de er kommet ud for at blive nusset.
Husk at købe enten to af samme køn eller en kastreret han og en hun. Hvis du vil have unger, kræver det lidt mere planlægning (ungerne kan blive drægtige tidligt, men det er ikke ønskeligt, og de voksne kan få problemer med drægtigheden og fødslen, hvis de bliver drægtige i for sen en alder). Køber du to marsvin der ikke kender hinanden i forvejen, er det nemmest med unger eller en voksen og en unge. Det er ikke en god idé at sætte to voksne hanner sammen, og også hunnerne kan nogle gange have sværere ved at enes når de er voksne og skal møde hinanden for første gang.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj