Spørgsmål:
Hej,
Jeg sagde i januar måned ja til at modtage et marsvin da ejeren, en ung handicappet mand, ikke måtte have det med i sin nye bolig.
Min nye ven har et stort dejligt bur, jeg har købt 5 forskellige slags tørfoder og 7 forskellige slags tør-godbidder (græs, frugt, protein osv.). Han har æblegrene som jeg selv klipper til ham, små tørrede majs, aktivitetskugler med almindeligt hø og to slags kompakte “pølser” med korn og grønt som hænger i snor. Han får 2-4 forskellige slags grønt som jeg skifter 3 gange om dagen – de gange jeg tager ham ud. Han er også glad for det græs jeg henter i skoven og de bette spirer der er af mælkebøtte på denne årstid. Jeg bruger et tykt lag spåner som underlag, halm som isolering og almindeligt hø og Enghø til at ligge på/spise. Alt grønt varierer hver dag, også fordi jeg skal finde ud af hvad han kan lide.

Jeg synes, jeg forsøger at gøre alt for at gøre ham glad men der er én ting jeg ikke har haft succes med og det var at sætte en lille unge, en lille han ind til ham.

Min Varian løb pludrende hen til den lille, men kærligheden blev absolut ikke gengældt. Den var 3 gange mindre en min Varian, men den gennembankede ham! Han blev smidt væk fra soveplads og fra alle de skåle jeg har med mad til ham og de sloges hele tiden. På trediedagen da jeg kom hjem fra arbejde og hørte hvordan han sad og “græd” fik jeg nok. Jeg kunne heldigvis aflevere den lille så Varian kunne få fred. Da jeg undersøgte ham havde han sår på ryggen, et sår som jeg selvfølgelig har behandlet.
Jeg synes stadig at Varian skal have en kammerat, for han er fuld af kærlighed og han skal ikke være alene.
Men han skal ikke igennem en sådan behandling igen!
Jeg har ikke råd til at få ham kastreret og jeg har ikke råd til at der kommer unger.
Så jeg skriver egentlig for at høre om i har et eller andet råd i kan give mig??

Mange venlige hilsener og på forhånd tak?

Med venlig hilsen

Pia Grindorf

Svar:

Hej Pia
Selvom det lyder som om han har et rigt liv alene med det du tilbyder ham (men pas nu på han ikke bliver for tyk, med alle de snacks ?), så har du ret i at han har allerbedst af at få en makker. Jeg ville prøve igen med en anden hanunge – nogle gange handler det bare om at finde det rette match. Snak med opdrætteren om hvad du har haft af oplevelser, og se om ikke I kan finde en der lige passer, og som er lige så sød og mild. Og så sæt dem sammen på neutral grund, f.eks. på gulvet, gerne med en god bunke grønt til at tage opmærksomheden, så de bliver distraheret fra at der er en anden han. Og husk, de skal jo lige finde ud af hvem der skal bestemme, og der sker ved gentagne forsøg på at parre hinanden og strinte på hinanden. Det kan virke voldsomt nogle gang, men så længe de ikke slås og klaprer tænder hele tiden, så er det en del af processen med at lære hinanden at kende. Lad dem gå på neutral grund 2-3 timer, så de er godt trætte og vænnet til hinanden inden de kommer i buret.
Alternativet er selvfølgelig at spare sammen til en kastration og så finde en sød hun til ham.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj