Spørgsmål:
Hej, vi har to skønne han marsvin på 5 år. De sidste stykke tid hænger der altid en til tre lorte ud af rumpen og det er som om der sider noget hårdt i tarmen. Det laver ellers fint og spiser godt og gerne og virker frisk som altid.

Jeg giver dem pt kun tørfoder og hø og en lille smule kål. De har altid vand.

Mange hilsner Brigitte

Svar:

Hej Brigitte
Det lyder som om de har lidt endetarmslammelse. Det hænder nogle gange for ældre hanmarsvin at endetarmsmuskulaturen bliver slap. Marsvin laver to slags afføring, en pølle der ender i buret, og en lidt blødere pølle, som de normalt spiser direkte fra endetarmen. Denne type afføring er en vigtig del af deres næringsindtag, for det er på den måde de får udnyttet de grove fibre i kosten og de får også en masse vigtige vitaminer ad den vej. Når endetarmen så bliver lidt slap, kan de bløde pøller nogle gange sætte sig fast og efterhånden blive til en hel klump af afføring, som sidder indenfor åbningen. Her må man hjælpe marsvinet og jævnligt (ugentligt i hvert fald) presse klumpen ud eller lirke den ud med en vatpind, så der kommer bedre passage igen. Det lugter helt forfærdeligt, men er nødvendigt. Og de må meget gerne få lov at spise klumpen, hvis de vil.
Hvis ellers afføringen der ender i buret ser normal ud, så ser jeg ingen grund til at begrænse grøntfodringen. Giv gerne masser af hø og bladgrønt, og så tørfoder som supplement. Hvis de ikke er vant til at få så meget bladgrønt, så start langsomt op, så de vænner sig til det.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj