Spørgsmål:

Kære brevkasse.

Jeg håber, at I kan hjælpe mig med lidt vejledning omkring et af mine marsvin.

Hun er 4 år og er pludselig begyndt at skære tænder. Jeg har også opdaget, at fortænderne i undermunden er slidt skævt, når man ser dem forfra. De er stadig lange.

Hvad kan det skyldes? Skal der nødvendigvis gøres noget ved de skæve tænder?

Jeg har læst nogle steder, at tænderskæren kan være harmløst. Har I nogen erfaring med det?

Det skal siges, at hun spiser fint. Hun har ikke tabt sig, og hun får mange grønsager med C-vitamin: persille, rød peber og grønkål. Desuden får hun et tørfoder (hårde kugler), som jeg har fået anbefalet i Maxi Zoo. Foderet skulle efter sigende dække deres vitamin- og mineralbehov.

Jeg håber, at I kan hjælpe mig.

Venlig hilsen

Mette Frederiksen

Svar:

Hej Mette

Hvis dit marsvin slider sine fortænder skævt, er der stor risiko for at der også er problemer med kindtænderne, som giver et skævt bid. Det kan meget hurtigt ende med at hun ikke kan tygge overhovedet, så det er noget du bør få tjekket hos dyrlægen.

Når marsvin skærer tænder, er det ofte en advarsel, som når der er noget de ikke kan lide eller er bange for. Hvis hun går og skærer tænder uden grund, vil jeg igen tænke at der kan være noget med kindtænderne, og de bør tjekkes. Kindtænderne slides bedst når marsvinet spiser hø, så det er den vigtigste del af deres kost (det giver også gode fibre til maven). Det lyder godt at hun får masser af grønt med C-vitamin, og jeg går ud fra at tørfoderet også er lavet til marsvin.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj