Spørgsmål:

Hej mit navn er Sebastian, jeg er et tidligere medlem af DMK

Jeg har en dame på omkring 2 år, det er en hun jeg har fået da dens tidligere ejer ikke kunne have hende mere så jeg er ikke sikker på alderen, hun skulle dog have haft unger før.

Jeg prøvede at sætte hende til en han, men der skete ikke det store og jeg kunne sidenhen ikke mærke nogle fostre når jeg mærkede efter så jeg satte hende tilbage til 2 andre hunner, senere 3, og troede bare at hun var lidt fed. Den 30 december får jeg et opkald kort tid efter jeg er kommet ind til byen (Århus) om at der er blod, hun hyler og ligger og lider og jeg iler hjem. Det viste sig så at hun var gravid alligevel og at ungen (der var kun 1) var dødfødt og født for tidligt, jeg fjernede ungen og gav hende et bad og kunne konstatere at hun var frisk og i fuld fart igen samt havde god appetit.

Efterfølgende begyndte hun at tabe pelsen på bagkroppen og de andre havde bidt hende så der var nogle sår på ryggen og i den ene side.
Hun blev sat i et bur alene så hun kunne få noget fred, jeg har en veninde der mente at hun havde fået skab eller selnick som det jo hedder, men jeg havde den ide at det nok mere skyldes hormon ubalance pga graviditeten og aborten, havde frygtet at det måske havde været noget svangerskabs forgiftelse ind over, men efter et opkald til min ex (også tidligere medlem) som har glemt mere om Marsvin end jeg ved om dem 🙂  hvor hun bla sagde havde det været tilfældet så havde hun ikke overlevet.

Hun begyndte så at få en del skæld hvor håret røg med af sammen med skælden, jeg fjernede så meget skæld og hår som muligt så huden kunne få noget luft og hårene kunne gro ud igen.

Hvilket så bringer os frem til i dag.

Jeg har stort set altid foretrukket at fodre med C-vitamins piller frem for blandninger, hvis det var muligt, og så suppleret med grønt og hø
Der er det jo dejligst om sommeren med alle de gratis mælkebøtter og skvaderkål der er i naturen 🙂
Min ex har så anbefalet at jeg prøver at købe noget korn fri foder til damen.

Hun er så småt ved at få pels på bagkroppen, men hun har så igen fået en masse skæld langs rygraden og lige på begge sider af den, det kunne måske skyldes foder allergi.

I dag bemærkede jeg så at hun sad og pev lidt og hoppede lidt som om der var en der nappede hende, jeg tog hende ud og studerede hende, hun havde ikke nogle friske rifter eller sår men der var kunnet en hel del skæld i det nye hår og oppe på ryggen, tror det er midt på, røg pelsen af sammen med skæld igen (den gamle pels ikke de hår længere nede)

Mine spørsmål er så, er jeg gået helt galt i byen med mine observation og efterfølgende gæt på grunden til hendes gener, Alså hormonubalance og så efterfølgende allergi, eller kunne det alligevel være selnik (jeg har 5 andre dyr og lige fået 4 søde unger for en uge siden) når de andre ikke viser tegn på noget ?
Og hvis det så alligevel hedder dyrlæge besøg, kan i så anbefale en her i Århus der ved meget om marsvin, det er 7 – 8 år siden jeg sidst havde brug for en dyrlæge til Mutter 🙂

Med venlig hilsen
Sebastian

Svar:

Hej Sebastian

Ud fra billederne og din forklaring vil jeg mene at der er en god chance for at hun har skab/sellnick. Især de fedtede skæl, hårtab og småsårene (som måske kunne være forårsaget af hende selv, også dem du så tidligere?) og at hun ligefrem hopper af ubehag. Skab er dødeligt hvis ubehandlet, så det er helt klart første prioritet at få hende i behandling. Hvis det så ikke har nogen virkning, så kan vi begyndte at tænke i andre baner. Det at det opstår efter en fødsel giver rigtig god mening, da miderne kan ligge i dvale i op mod to år og kommer i udbrud når kroppen stresses, f.eks. pga en drægtighed og fødsel. Dine andre marsvin behøver ikke nødvendigvis at have det i udbrud, selvom de sandsynligvis også er smittede.

Hormonelt hårtab ses normalt lidt anderledes: som regel er det symmetrisk og dobbeltsidigt, og hårene falder ud fremfor at knække, dvs. huden er fin og glat at se på, og uden skæl eller sår. Jeg kan godt huske et tilfælde et medlem havde engang for mange år siden, som blev omtalt hormon ubalance og hvor der var sår. Jeg kan i dag være i tvivl om hvorvidt der ikke også var tale om noget andet samtidig, da jeg har set mange hormonelle hårtab sidenhen, dog ikke i forbindelse med drægtighed og fødsel, men pga cyster på æggestokkene.

Mht. at anbefale dig en dyrlæge i Århus, så er jeg ikke så bekendt med hvem der er gode der. Enhver dyrlæge burde jo kunne behandle skab (0,2 ml ivomec pr kg min. 2 gange med 10 dage mellem, eller Stronghold 15 mg/kg). Ellers kan du evt. spørge på vores åbne Facebook gruppe, om der er nogen der kan anbefale en marsvinekyndig dyrlæge i Århus: https://www.facebook.com/groups/Danskmarsvineklub/

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj