Spørgsmål:

Hej Brevkasse

Min datter har 4 marsvin. 2 blev til 4. Den ene var gravid, da vi købte dem. Og ja alle er hunner.

De er ca. 3 år og har altid løbet sammen i deres dobbeltbur uden problemer.

Men nu taber de pelsen. Huden ser fin ud. De klør sig ikke. De spiser, er frække og nok lidt for tykke. Vejer lige omkring 1 kg.

De taber pelsen på siderne. Meget ens mønster.

Jeg har læst om Skab, men det syntes jeg ikke, at det tyder på, da huden er helt fin, og de ikke klør sig.

Nu har jeg prøvet at skille dem ad 2 og 2. Tror I det hjælper?

Er der noget pelspleje jeg kan give dem? Mangler de vitaminer? De får selvfølgelig C vitamin igennem maden. Massere af hø og lidt grønt om aften.

Håber I kan hjælpe.

Mvh

Dorthe

Svar:

Hej Dorthe

Det lyder meget som om de måske kunne have hormonelle forandringer. Det passer også meget godt med alderen, og når det nu er hunner. Synes du at de har mere hormonel adfærd og går og parrer hinanden mere? Kan du se små skorper omkring dievorterne? Rigtig mange hunmarsvin får cyster på æggestokkene. Man mener det er omkring 80 %, men kun en mindre del viser symptomer af det og er påvirkede af hormonforstyrrelser. Nogle gange kan man mærke cysterne når man mærker bugen igennem, andre gange er de små, men giver stadig det klassiske dobbeltsidede symmetriske hårtab, oftest nede på flanken eller på skuldrene, evt. skorper om dievorterne og hormonel adfærd. Hvis der er store cyster i dem, bør man overveje en sterilisation, da de kan give problemer når de trykker på de andre organer. Sterilisation er det eneste der kurerer det. Og ellers kan man forsøge med hormonbehandling, for at få dem ud af den fase i deres cyklus, hvor de tilsyneladende befinder sig. Det har jeg brugt med gode resultater flere gange, på egne marsvin og på klienters marsvin. Du skal nok have fat i en dyrlæge der har ret god forstand på marsvin, og lyst til at prøve noget nyt, hvis det er. Som sagt kurerer det ikke, det kan kun en sterilisation, men det kan stoppe symptomerne. Der vil være en risiko for tilbagefald, når man giver hormoner, fremfor steriliserer.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj