Spørgsmål:

Hejsa

Vi har altid haft han marsvin men har nu Lille Ida på ca 3/4 år.

Ida er, næsten hver dag, meget våd af urin i pelsen på hele bagpartiet. Vi har forsøgt med bunddække af spåner halm hø og parpir piller alt med samme resultat. Hver morgen fjerner vi de fugtige materialer.

Mon I har nogle bud på hvad dette kan handle om?

Mange hilsner fra Betina og co

Svar:

Hej Betina

Det er vigtigt at få sikret sig at lille Ida ikke har en blærebetændelse eller en sten der sidder i urinrøret og får hende til at gå og sive urin hele tiden. En urinprøve og undersøgelse hos dyrlægen, kan være en god idé, for ikke at overse en blærebetændelse (eller sten), som især marsvinehunner kan være udsat for. Andre tegn på blæreproblemer kan være et øget væskeindtag, rødfarvet urin og/eller at hun piver når hun tisser. Du kan opsamle en urinprøve ved at sætte hende i en ren plastickasse (fri for både snavs og rengøringsmidler) indtil hun tisser, og derefter suge urinen op med en engangssprøjte uden nål (en 2 eller 5 ml sprøjte) eller bare hælde det over i en egnet beholder. Urinen skal straks af sted til dyrlægen, og må ikke stå og vente i længere tid. Hvis den er nødt til at vente mere end en halv time, så sæt den på køl og husk at informere dyrlægen om at du har gjort det.

Når en blærebetændelse er udelukket, så kan det være en god idé at klippe hende kort omkring kønsdelene og lidt op på rumpen, så urinen ikke har så let ved at blive fanget. Og selvfølgelig få hende vasket og tørret grundigt deromme. Nogle marsvin har lidt længere pels, enten på hele kroppen eller bare på numsen, og hvis hun er en af dem, kan alene det være forklaringen på at hun går og er våd – ganske enkelt fordi pelsen falder ind under enden når hun tisser. At få hende vasket og tørret tjener to formål: det ene er, at så er væsken mindre tilbøjelig til at blive ledt derhen, end hvis hun går og er konstant våd. Den anden er at huden kan blive voldsomt generet af urinen, som hos marsvin er meget basisk og kan virke ætsende. Tjek derfor også huden der hvor hun har været våd, om hun har behov for hjælp der også. En hud der er blevet rød og irriteret af urin, kan behandles med panthenol babysalve fra apoteket, igen på en ren og tør hud, et par gange dagligt til det forsvinder.

Som du kan se, så har problemet mere med marsvinet at gøre, end med bunddækket. Når det så er sagt, er det selvfølgelig stadig en god idé at holde bundlaget tørt, som du allerede gør, og bruge noget der suger godt.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj