Spørgsmål
hej.

Der flere og især et marsvin, som får nogle små knopper rundt omkring på kroppen, under pelsen, knopperne er mørke, og det mærkes som sår, på grund af skroper, men det går ondt på marsvinene når jeg piller i det. er lidt bekymret på hvad det kan være.

Hilsen Anne Dorte

Svar
Hej Anne Dorte

Ud fra din beskrivelse er det svært at sige præcist hvad det kan være. Hvis marsvinene går rundt og får små sår på kroppen, så skal du tage dem til dyrlægen. Marsvin kan få flere forskellige parasitter der kan give småsår og kløe og da nogle af dem kan ende med at være dødelige er det vigtigt at få konstateret hvad der er galt hos en dyrlæge.

Den mest almindelige parasit hos marsvin er skab, som er en mide der lever i marsvinets hud og graver gange. Sådan noget kan være smertefuldt og kløende og derfor klør marsvinet sig og der dannes skællede områder og sår. Hvis ikke det behandles vil marsvinet ende med at dø af det, så har man mistanke om skab skal man tage sit marsvin til dyrlægen. Skab behandles med receptpligtig medicin.

Andre muligheder for sårdannelse kan skyldes ringorm, som er en svamp (der i øvrigt kan smitte mellem dyrearter og mennesker), og som også giver skæl. Eller rovmider (cheyletiella) som også kan give kløe, skæl og småsår, selvom den ses noget sjældnere.

Endelig kan der være tale om bidsår, hvis dine marsvin ikke kan enes så godt og de går og bider hinanden. Hvis det er tilfældet må du selvfølgelig gribe ind og skille dem ad som ikke kan enes, og evt. finde nye kammerater til dem.

Men som sagt, du skal have udelukket det værste, nemlig skab, og det kan du kun hos dyrlægen.

Venlig hilsen Christina Vildershøj Jensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *