Spørgsmål
Hejsa

Tak for en super hjemmeside!
Jeg har nogle spørgsmål som jeg håber at få svar på.

Jeg har købt to marsvin på et internat. Det er to hunner på ca. 2 år og så vidt jeg ved har de gået sammen altid. Mere ved jeg faktisk ikke om dem.

1. De napper efter hinanden hver dag. Er det normalt?

2. Den ene “skyder” efter den anden med urin. Hvorfor? Og er det normalt? Det ska lige nævnes at de har to huse i buret. Jeg har før haft to hunner sammen, og der var ingen problemer.

3. Jeg har dem ude hver dag, men det er som om de ikke rigtig bryder sig om det. Den ene skynder sig at gemme sig under håndklædet, og den anden bider mig. De vil gerne hen og hilse når jeg stikker hånden ind i buret, men kun meget kort. Hvad er det bedste jeg kan gøre for at gøre dem tamme? Er det måske for sent når de er så gamle?

4. De får gulerødder et par gange om ugen, men den ene spiser den ikke. Den hakker bare guleroden i små stykker og lader stykkerne ligge. Kan der være noget galt?

Venlig hilsen Pia

Svar
Hej Pia

Tillykke med dine to nye marsvin. Og hvor er det dejligt at du vil give to hjemløse marsvin en ny chance!

1+2) Det kan godt være et par som ikke fungerer helt harmonisk men accepterer hinanden. At de går og napper lidt efter hinanden og strinter på hinanden er deres måde at fortælle den anden at den skal holde afstand. Det kan være når de skal vælge soveplads eller under fodring. Eller når de kommer i brunst, hvor den ene kan være mere hormonel end den anden og blive lidt for nærgående. Sålænge de ikke ligefrem slås og napperiet bliver til deciderede bid, men det bare hører til det daglige med at finde hinandens plads i buret, så synes jeg ikke det er alarmerende.

3) Ikke alle marsvin bryder sig om at være ude og blive kælet. Det må man acceptere og nøjes med at kæle dem så længe de selv synes det er i orden. Som regel begynder de at nappe i tøjet eller blive meget urolige når de har fået nok, og det kan godt være efter bare få minutter. Det bedste du kan gøre for at få dem mere tamme er at vænne dem stille og roligt til at din hånd er ved dem i buret, give dem godbidder fra hånden (her virker agurk som regel rigtig godt) og tage dem ud dagligt selvom det kun er i de få minutter de gider. Efterhånden skal de nok blive fortrolige med dig, men hvis det er marsvin som ikke bryder sig om at være ude i længere tid, kan man ikke forvente at de ændrer mening. Det kan være sværere at gøre ældre marsvin tamme, især hvis de har noget med i bagagen fra deres forrige hjem, men det skal nok lykkes med en god portion tålmodighed.

4) Det kan være hun simpelthen ikke kan lide gulerødder, men synes det er sjovt at gnave i dem. Det er fint nok at blive ved at tilbyde det, for så kan det være hun til sidst begynder at spise dem, men nu er gulerødder ikke en nødvendig del af marsvinets grøntkost, og der er så mange andre grøntsager at vælge imellem. Sålænge hun spiser det andet grønt du tilbyder og godt med hø behøver du ikke være urolig.

Venlig hilsen Christina Vildershøj Jensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *