Spørgsmål
Hejsa!

jeg har skrevet tidligere til jer og fået gode råd, jeg er nu løbet ind i nogle problemer og håber i kan hjælpe!

Mine to hunner var drægtige da jeg købte dem, og de har nu født – ungerne er nu 1½ uge gammel og er noget så søde. Hunnerne går i hvert sit bur og har fået henholdsvis 1 og 3 unger hver. jeg skal ikke beholde ungerne da det ikke var med i mine planer fra starten, selvom det kunne være hyggeligt. Mit spørgsmål er

1. Hvornår skal jeg skille dem ad hunner og hanner for sig? har svært at se forskel på dem pt.
2. Kan mine hunner mærke når jeg tag ungerne væk? hvad vil der ske, vil de blive ensomme? vil de lede efter sine unger? hvor lang tid vil de det?
3. Kan jeg sætte mine to hunner sammen igen, efter at ungerne er fjernet, de har gået sammen før?

Venlig Hilsen Lis Lund

Svar
Hej Lis

Ungerne må først tages fra deres mor når de er 4 uger gamle og vejer 300 g. Begge dele skal helst være opfyldt. Hannerne kan blive kønsmodne fra de vejer omkring 350 g., så har du nogle unger der måske ikke helt er 4 uger endnu, men vejer 350 g., så kan de også tages fra der.

Ungerne kan kønsbestemmes ved at du trykker forsigtigt ovenover deres køn: på små hanner kan man presse en lille penis ud, og kønsdelene ser ud lidt som et i, hvor stregen er anus og prikken er penis. På hunnerne vil man ikke kunne folde en penis ud, men kønsdelene vil have form som et y.

Når først ungerne er så gamle, så har moderen også fravænnet dem. Det begynder hun på når de er omkring 3 uger, så hun vil ikke blive ked af det når de forsvinder. Og hun har jo sin veninde fra før. Faktisk kan du godt sætte de to familier sammen allerede nu, hvis mødrene ellers kan enes. Nogle mødre bliver lidt beskyttende overfor deres unger, og vil ikke have andre hunner i nærheden, mens andre gladeligt deler med andre hunner. Det er meget normalt at have flere mødre med unger i en flok, hvor ungerne så deles om mødrene og ofte kan få lov at die hos dem på skift.

Venlig hilsen Christina V. Jensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *