Spørgsmål
Hej, håber I kan hjælpe med at få opklaret mine spørgsmål;

Er det “normalt”, at mit 1 1/2 årig hunmarsvin spiser af mit hår fra hovedet? Selve hårstråene er tykke og kan derved forveksles med hø! Men er dog meget bekymret for marsvinets helbred. Hvad kan denne mærkværdige adfærd være årsag til?

Mit marsvin har hårtab og så er der skorper på en lille del af ryggen som marsvinet klør/bider i, hvis jeg kommer til at ae på det pågældende sted.

Har for nylig fundet en udposning omkring ørene, – mærkes som noget hårdt, lige inden under huden. Skal marsvin til dyrlæge? Ville ikke miste mit marsvin, for holder så ubeskriveligt meget af det dejlige kræ :’)

Mvh. Maria Del Carmen

Svar
Hej Maria

Hvis dit marsvin har kløe, pelstab og sår, så er der en god sandsynlighed for at hun har skab. Skab kræver dyrlægebehandling (midlet det skal behandles med er receptpligtigt) og hvis ikke det behandles dør marsvinet. Så ja, du skal bestemt se at komme til dyrlægen med hende så snart som muligt. Så kan du også samtidig få undersøgt hvad det er hun har ved ørerne. Du kan læse mere om skab og andre mulige årsager til hud- og pelsforandringer i DMKs folder Parasitter hos marsvin som du finder på hjemmesiden under Info om marsvin.

At hun tygger i dit hår kan være af ren nysgerrighed (marsvinet smager på det det bliver præsenteret for) eller det kan være fordi hun synes det er hyggeligt. Nogle marsvin tygger på andre marsvins hår, og man mener det enten skyldes kedsomhed, at de mangler noget at tygge på (dvs. ikke har hø nok) eller at det er en form for social adfærd der knytter bånd mellem dem. Det er som regel ikke noget de tager skade af.

Venlig hilsen Christina Vildershøj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *