Spørgsmål
Hej..

Tak for jeres rigtige gode og informative side..
Min søn har et marsvin som er knapt 2 år, for ca. et år siden fik hun en masse skæl og kløe, vi har været til dyrlægen løbende det sidste år,og hun har været i behandling med stroghold, op til flere gange, men hvergang vi stopper behandlingen tar kløen til.
De kan ikke finde noget i hendes pels eller hud. Lige nu får hun en behandling engang om mdr, for at holde det nede,.
Mit spørgsmål er så er der andet jeg kan gøre, evt vaske hende med, og hvis, hvor tit skal/må man vaske et marsvin.
hun er sort og kort håret..
Håber I kan hjælpe, for vi vil virkelig gerne ha hun skal ha det godt, men det syntes jeg ikke hun har, når hun klør så meget.
Hun går i spåner og får masser af hø, som er varme behandlet, for at undgå utøj, jeg vasker hendes bur i Rodalon hvergang jeg skifter det, ca hver 4-5 dag.
Hun drikker meget mellem ca. 70-100 ml pr. dag. Hun får fuldfoder, samt tørfoder og frisk grønt flere gange om dagen. Samt c vitamin som pulver.
Men hun er kræsen og vil ikke spise piller, og hun vil ikke spise grøn peber, hvidkål eller andre nye ting.. Hvordan kan jeg få hende til det.?

Venlig hilsen
Tanja Hyrup

Svar
Hej Tanja

Det er ikke helt nemt med et dyr med kløe og skæl og som man ikke kan finde en årsag på. Hvis hun responderer på Stronghold og bliver bedre af det, så er det meget muligt at det er skab der er problemet, men at Stronghold ikke får ordentligt bugt med det. Har du talt med dyrlægen om en mere intensiv kur med Ivomec? Normalt ville man give Ivomec min. 2 gange med 10-14 dages mellemrum. Jeg kunne forestille mig at man måske kunne give det i hvert fald 3 gange med 10 dage mellem, for at få bugt med skabmiderne. Stronghold er jeg noget usikker på hvor længe rent faktisk holder, så på min klinik genbehandler vi gerne hver 3. uge, eller starter en behandling først med Ivomec (fordi det virker hurtigere) og så følger op med Stronghold. Bur og tilbehør bør desinficeres: brug gerne Virkon S til at vaske med (fås i foderstoffer) og kog/skold det der kan tåle det (den billigste og mest miljøvenlige måde at desinficere på).

Hvis ikke hun rent faktisk responderer på Stronghold og bliver bedre af behandlingerne, så bør I overveje allergi, som du også er ude i. Her kan I prøve at skifte spånerne ud med f.eks. bøgeflis eller en anden bundstrøelse, købe en anden type hø, overveje om I bruger nogle kemikalier hun ikke kan tåle eller om det er tørfoderet.

Der er også den mulighed at hun ”bare” lider af tør eller fedtet hud. Her kan en mulighed være bade med veterinærmedicinske shampooer, f.eks. Virbacs Allerderm Moist og Humilac eller hvad jeres dyrlæge ellers kan råde til. En del marsvin lider af skællet hud, uden det nødvendigvis er hverken utøj eller allergi, men kan f.eks. skyldes pelstypen (en del langhårede, teddyer og satiner). Ofte ser man her skæl i samme farve som huden, og ikke de blødende sår og slem kløe man ser når det er skab.

Mht. hvordan du får hende vænnet til at spise andet grønt. Der er to væsentlige ting: 1: giv hende konkurrence om maden. Marsvin kan ikke så godt tillade sig at være kræsne når de har selskab af et andet marsvin som jo så vil spise maden. Derudover betyder det utroligt meget for dem at have selskab af artsfæller, og har I en hun er det relativt nemt at finde en makker, enten en ung hun eller en kastreret han. I vil også opleve et helt anderledes livligt marsvin, når de er to og skal forholde sig til hinanden. Den anden ting man kan gøre er at være lidt stædig og kun give den type grønt man vil have hende til at spise (og selvfølgelig hø og tørfoder, man må så afgjort aldrig sulte marsvin). Så kan det være hun overgiver sig til sidst.

Venlig hilsen Christina Vildershøj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *