Spørgsmål:

Hej brevkasse:)Jeg har et ældre hun marsvin på 5 år, som for et lille halvt år siden mistede sin ven.. Et han marsvin på ca. 4 år. For en måneds tid siden var hun i “pleje” hos en sød nabo, som har selv har to marsvin. En hun og en han.. Det livede hende helt op og de hyggede sig sammen. Derfor tænkte jeg, at når hun skulle hjem, så ville vi købe et nyt strørre bur og en ny ven til hende. Det fik vi gjordt og vi fandt en hun på 2 år, som havde gået alene også. Vi satte den nye hun ind i buret og hentede vores gamle hun hjem.De første 5 min gik det fint, måske fordi de begge havde travlt med det nye bur.. Men så skal jeg da love for at det ændrede sig.. De klaprede begge voldsomt tænder og røg lige i totterne på hinanden.. Vores gamle hun blev bidt ved munden, så det blødte. De sad resten af aftenen i hver deres hjørne.Her til morgen går den nye hun på 2 år ganske glad rundt i buret og små spiser, hun går også omkring vores gamle hun. Der imod sidder vores gamle hun blot i et hjørne og er helt stille. Hvordan skal jeg gribe tingene an? Og hvad har jeg evt. gjordt forkert? Mvh en små forvirret og trist marsvin ejer.

 

Svar:

Kære Marsvineejer

Det er altid en udfordring at sætte to voksne marsvin sammen. Den bedste måde at gøre det på er at lade dem mødes på neutral grund og med god plads, f.eks. på et gulv eller i en løbegård. Giv dem et stænk eau de toilette på måsen eller smør hænderne ind i duftende håndcreme og gnid henover dem, sådan at de kommer til at dufte ens. Giv dem masser af muligheder til at gå rundt om ting eller igennem ting, f.eks. papkasser eller tunneler, men pas på med huse eller andre ting der kan fange den ene, og gøre det vanskeligt at komme ud, hvis den anden beslutter sig til at stille sig op foran og true. Giv dem gerne en høbunke eller grøntbunke til at få dem til at tænke på noget andet og evt. samles om det at spise. Når de har gået fint sammen på gulvet i en times tid, kan man prøve at sætte dem i et rent stort bur (min. 100×50 cm, men gerne større), meget gerne med to huse med brede åbninger, som de let kan komme ud af, eller med et hus og en tunnel eller lignende. Hvis det er et tremmebur, kan man lade to håndklæder hænge ned gennem toplågen på hver sin side, sådan at der bliver to huler som er nemme at komme ud af. Og igen masser af lækkert grønt, som kan aflede opmærksomheden fra at slås.

Hvis de ikke kan enes, bør de skilles og sættes i hver sit bur, gerne op ad hinanden, så de kan gå og lugte til og se hinanden de næste par dage, eller måske en uge, inden man forsøger igen. Er der en der er særligt strid og aggressiv, kan man prøve at isolere denne og ikke give opmærksomhed (andet end fodring) i nogle dage, inden man prøver igen. Nogle gange kan savnet efter social kontakt være nok til at de arter sig lidt.

En kastreret han kan nogle gange være en hjælp for to hunner, der har svært ved at enes. Jeg tænker det er derfor det gik så fint med det par din gamle hun først gik med. Her var kastraten den naturlige leder og mægler mellem hunnerne.

Der kan være flere grunde til at det gik så galt med dine to hunner:

Den nye hun kan have svært ved at acceptere et andet marsvin, hvis hun altid har gået alene, og kan have svært ved at finde ud af hvordan man opfører sig i flok, og ender med at blive aggressiv for at beholde magten i forholdet.

Den nye hun har fået lov til at blive sat i buret først og har kunnet gøre det til sit bur, hvilket styrker hendes magtposition og måske kan gøre at det virker som om den ældre hun invaderer hendes territorie.

De er blevet sat sammen i buret, fremfor på et stort neutralt område, og det kan øge spændingerne imellem dem. Det at de ikke kan komme væk fra hinanden, kan få konflikten mellem dem til at eskalere indtil det ender i slåskamp.

Jeg håber du kan bruge rådene til noget, ellers må du skrive igen.

Held og lykke med sammenføringen!

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj