Spørgsmål:

Hej, mine børn har 2 dejlige marsvine , en han og en hun, de blev sat sammen den 9/1 2016 og begyndte at parre sig efter 1 time. Vi kan se at hun er gravid og tager pænt på ( ca 200 gram ) , men de sidste 3 dage vil hun helst gå alene og ikke så meget sammen med hannen, han er meget dejlig og lader hende få fred når hun går ned i under etagen af buret.  Hun spiser  normalt  og får grønt ,hø og vitaminer daglig, og hun også  kælen når vi tager hende ud til os, Er det normalt at hun vil være alene og kan hannen og hunnen godt gå sammen indtil hun skal føde ? Og hvor lang tid er der ca til hun føder ? Jeg er nervøs for at der er noget galt med hende..   Den tidligere ejer sagde at hendes tidligere graviditeter har varet ca 6-7 uger hvilket er for lidt når jeg har læst at de er drægtige i 68-72 dage .  Hilsen den nervøse  mor

Svar:

Hej nervøse mor

Det er rigtigt at marsvin går drægtige i 68-72 dage, dvs. ca. 10 uger. Unger født efter bare 6-7 uger er ikke fuldbårne og vil ikke kunne overleve. Den tidligere ejer har nok taget fejl af parringstidspunktet eller oplevet at hannen har parret den drægtige hun efterfølgende, enten som en del af at dominere hende, eller fordi hun er kommet i brunst selvom hun var drægtig. Dette kan godt lade sig gøre, at marsvinet kan blive drægtig med to kuld på hver sin alder, men det ses ikke særligt ofte, og det yngste af disse to kuld vil som regel gå til ved fødslen, da de er for tidligt fødte.

Hvis hun er blevet drægtig d. 9.1., så må du tælle 10 uger frem og så har du en ca. fødselsdato. En måde at få bekræftet på hvor langt hun er henne, er at mærke efter fosterbevægelser. Ungerne begynder at sparke og bevæge sig når hun er 7-8 uger henne. Op til 10 dage inden fødslen vil bækkenet begynde at løsne sig, så det er også en måde at prøve at vurdere hvor langt hun er henne. Føl med en finger langs rygraden og ned mod halebenet for at finde frem til bækkenknoglerne. Her kan du mærke om der er mellemrum mellem dem eller de sidder tæt sammen. Du kan evt. sammenligne med hannens bækkenknogler.

Hun kan godt blive mere træt efterhånden som maven vokser, og ikke have lyst til helt så meget interaktion med hannen eller med mennesker, som hun plejede. Det er dog vigtigt at hun hele tiden spiser og virker ved godt mod. Hvis hun går fra foderet og virker nedstemt, skal hun have hjælp hurtigt. Det er en hård omgang at skulle føde flere unger på ca. 10 % af ens egen kropsvægt, og det tærer meget på moren. Det er meget vigtigt at hun får god næringsrig kost, ekstra C-vitamin og ro og fred. Stress og for lidt/dårlig mad kan føre til at hun bruger mere energi end hun har, og kan i sidste ende føre til drægtighedssyge, som de ikke overlever. Selv efter fødslen er risikoen der, så den første uges tid efter fødslen er det stadig vigtigt med ro og fred og masser af god mad. Symptomer på drægtighedssyge er: nedstemthed, vil ikke spise, evt. savlen, sidder evt. og kigger ind i væggen, sidder med krum ryg og strittende pels. Det kræver omgående dyrlægehjælp, hvis du oplever dette.

Hannen bør tages fra hende en uges tid inden fødslen, så hun kan få ro til at føde, og ikke skal gøres drægtig lige med det samme. Hun vil komme i brunst lige efter fødslen, og hannen kan komme til at trampe på ungerne og stresse moren, hvis han får lov at være der, fordi han vil prøve at parre hende. Som nævnt, kan det være en hård omgang at blive marsvinemor, så jeg vil anbefale at hun får lov at føde i fred og have ungerne hos sig alene, samt at hun får en pause på min. 1 måned efter fødslen, inden hun sættes sammen med ham igen. Det er en vurdering hvornår hun er klar til en ny drægtighed, og du må se på både hendes alder og hendes kondition. Er hun ved at være et ældre marsvin eller har fået mange kuld, skal hun måske have lov at blive pensioneret.  Er hun tynd og slidt efter fødslen og ungerne, er det nok ikke en god idé at få unger på hende lige med det samme, men hellere give hende en længere pause.

En anden god grund til at holde hannen fra hende og ungerne, er at han vil kunne gøre eventuelle hununger drægtige alt alt for tidligt, fordi de godt kan blive kønsmodne mens de stadig dier hos deres mor. Ungerne bør være hos deres mor til de er min. 4 uger og vejer min. 300 g.

Jeg kan anbefale dig at læse DMKs bog Marsvin Bog 1. Den fås via vores PR-afdeling, og har en masse god information om drægtighed og fødsel, selvom noget af det er lidt forældet.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj