Spørgsmål
Kære brevkasse!

Tak for en rigtig god hjemmeside! Jeg kunne rigtig godt tænke mig at anskaffe mig to marsvin, som skal gå sammen, og jeg har nogle enkelte spørgsmål til dette.
1. Har marsvin det bedst med at leve sammen med en af samme køn eller af det andet køn?
2. Hvis man sætter en han (ikke kastreret) og en hun sammen, skal man så vente til hun er gammel nok til at få unger med at sætte dem sammen, eller kan hun bare ikke få unger før? Hvis man skal vente med at sætte dem sammen, vil de så ikke føle sig ensomme i tiden indtil da?
3. Hvis det er bedst at sætte to marsvin sammen, som er af hvert sit køn, kunne jeg nok godt tænke mig, at de skulle have unger en enkelt gang. Men hvornår skal man så vælge at kastrere hannen så hun ikke bliver gravid igen? Og kan han godt gå i buret sammen med ungerne, når de kommer til verdenen?

Håber I vil hjælpe 🙂 på forhånd tak!

Venlig hilsen Signe

Svar
Kære Signe

Det er svært at sige noget om hvad marsvinene foretrækker, når vi ikke kan spørge dem direkte. Skal vi se helt objektivt på det, så kan man se på de behov de skal have opfyldt, som f.eks. at få nok at spise, at leve i en flok og at udfolde sig som marsvin, dvs. kunne gå og parre sig når hunnerne kommer i brunst og kunne leve i en flok med et velordnet hierarki. Ser man på det på den måde kan man godt sige at det bedste vel egentlig vil være at have hun og han sammen. Nu er det bare sådan at den måde vi holder marsvin på som kæledyr ikke kan leve op til den måde deres vilde slægtninge lever på. Tammarsvinet har ikke et stort territorium at udfolde sig på og en stor flok, som gør at de unge hunner kan nå at vokse sig store nok inden de behøver at blive parret. Vores tamme marsvin bliver kønsmodne mens de endnu selv er små unger, og det er bestemt ikke optimalt at lade en unge få unger. Men det er hvad der vil ske, hvis man sætter to unge marsvin af hver sit køn sammen. Hannen vil kun have 1 hun i sin flok, og derfor bliver han nødt til at parre sig med hende når hun kommer i brunst. Når hun så bliver drægtig inden hun selv er voksen, så skal hun bruge energi både på ungerne i maven og på at vokse selv, hvilket godt kan være hårdt og gå ud over hendes og ungernes vækst.

Så svaret på dine spørgsmål er at ja, det kan godt være godt for marsvin at være hun og han sammen, men det er ikke smart at sætte to unger af hver sit køn sammen, da de bliver kønsmodne meget tidligt og sagtens kan få unger mens de selv bare er unger. Hunnen bør være 6-7 mdr første gang hun bliver drægtig, så hvis din plan er at få en han og en hun og få unger, kan det være du skal gå bevidst efter nogle lidt ældre marsvin. Hunnen bør dog heller ikke være mere end 10 mdr første gang hun sættes i avl, da der kan opstå komplikationer i forbindelse med fødslen hvis de føder første gang efter de er blevet 1 år. Køber du to unge marsvin, må du så nok holde dem i hvert sit bur indtil hunnen er gammel nok. Så kan de evt. stå op og ned ad hinanden, så de kan se og lugte til hinanden og ikke føle sig så ensomme. Men vær opmærksom på om det er for stressende for hannen at kunne se og lugte en hun og ikke komme ind til hende.

Det er også rigtig godt at du allerede har tænkt på at få ham kastreret, for det ville også være synd for hunnen hvis hun skal have det ene kuld efter det andet hele livet. Havde hun nu været i en stor flok, kunne det være der havde været bedre plads til at hun lige fik sig en pause inden det næste kuld, men når der kun er hende, vil hannen sandsynligvis parre hende lige så snart hun har født. Selvom han bliver kastreret, vil han stadig producere nok hankønshormoner til at han bevarer sine instinkter og vil parre hende når hun kommer i brunst.

Hvis du kun vil have det ene kuld, og ikke synes de skal gå hver for sig længere end højst nødvendigt, så ville det bedste nok være at få ham kastreret når du begynder at kunne mærke liv i maven på hunnen. Ungerne sparker når hun er 7-8 uger henne, og hun føder efter 10 ugers drægtighed. Normalt siger man at der skal gå 3 uger fra kastrationen til han og hun sættes sammen, da der godt kan være levedygtige sædceller tilbage i hannen nogle uger efter. Så hvis hannen bliver kastreret når der er 3 uger tilbage af drægtigheden, så kan han sættes ind til hunnen kort efter (han skal nok gå alene nogle dage, for lige at hele lidt – rådfør dig med dyrlægen om hvor længe), og så slipper du for problemet med at han gør hunnen drægtig lige efter hun har født. Eller gør de små hununger drægtige, for det er bestemt også en mulighed fra de er et par uger gamle.

Hvis ellers han er sød ved hunnen og ungerne og hun accepterer at han er der når hun har unger, så er der ikke noget problem i at lade dem gå sammen mens hun har unger. Men hun kan godt blive lidt beskyttende over for ungerne, og er der problemer er det bedre at de lige får en pause fra hinanden i stedet for at hun bliver stresset.

Til sidst vil jeg sige, der er selvfølgelig også den mulighed at du tager to marsvin af samme køn. De kan sagtens få et godt og lykkeligt marsvineliv alligevel, og som regel får de afløb for deres hormoner ved at rende og parre hinanden selvom de er samme køn.

Venlig hilsen Christina Vildershøj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *