Spørgsmål
Hej.

Jeg har to gravide hunner som altid har gået sammen, og de har fået unger før. Den ene hun som er den dominerende kan godt sætte den anden på plads engang i mellem. Nu er det så lige op over før ungerne kommer og de er sat i hver deres bur. Men hvad ville der ske hvis de blev sammen. Ville den dominerende hun så angribe den andens unger og slå dem ihjel.
Jeg tør ikke sætte dem sammen igen før ungerne er afsat.

Michael.

Svar
Hej Michael

Det ses ofte hos opdrættere at man kan have to eller flere hunner med unger gående sammen. Så enes de fint om at passe ungerne, der dier hos hinandens mødre ganske ukritisk. Det kommer selvfølgelig an på kemien mellem mødrene, om de kan enes med unger, og man kan også opleve en dominerende hun stjæle en andens unger, så hun sidder med to kuld omkring sig. Men angribe for at slå ungerne ihjel, det har jeg ikke hørt om før.

Til gengæld er der en vis risiko ved at lade to drægtige marsvin gå sammen når de skal føde. Da marsvin er byttedyr er det vigtigt at der ikke ligger noget der kan tiltrække rovdyr. Derfor hjælper andre marsvin et fødende marsvin med at rydde op efter en fødsel, ved at spise det blod og de moderkager der ligger tilbage. Hvis en drægtig hun, spiser en moderkage, som indeholder det ve-fremkaldende stof oxytocin, kan hun risikere at gå i fødsel. Og hvis ikke hun er klar til at føde, står man så pludselig med en abort eller for tidligt fødte unger.

Hvis du vælger at sætte dine hunner sammen efter fødslen, skal du være meget opmærksom på om det udarter sig til en stressende oplevelse for en af dem. Drægtige marsvin og nybagte marsvinemødre er særligt følsomme overfor stress, og selv efter fødslen kan de udvikle det vi kalder drægtighedssyge, hvor kroppen i respons til stress bruger så meget energi fra fedtdepoterne, at energifrigivelsen ender med at forgifte marsvinet. Man kalder også tilstanden fedtlever, og den kan normalt ikke kureres, dvs. marsvinet dør normalt af det.

Hvis du vil undgå den mere kritiske periode lige efter fødslen, så kan du evt. prøve at sætte dem sammen når ungerne er 1½-2 uger. Sætter du dem sammen lige efter fødslen eller få dage efter, skal du selvfølgelig være lidt ekstra opmærksom på om de kan enes, jvf. ovenstående ang. stress. Men kan de enes, så tror jeg det bliver et godt og sundt miljø for ungerne at vokse op med mere end en voksen at forholde sig til, og en masse legekammerater.

Venlig hilsen Christina Vildershøj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *