Spørgsmål
Hej, jeg har et spørgsmål om sammensætning af to marsvin.
Vi har fået et nyt marsvin, for at det gamle ikke skulle blive ensom, efter vi kom af med vores andet marsvin.
Hvordan sætter vi dem sammen? det er to hunner og indtil videre har de gået og set hinanden ad, i hver deres ende i buret, med trådnet imellem. Problemet er at vores gamle marsvin er lidt hård ved den nye. Hun har bidt hende og jagter hende væk når de sættes i bur sammen. Håber i kan hjælpe med nogle svar. På forhånd tak,
Hilsen Henriette

Svar
Hej Henriette

Når du sætter to fremmede marsvin sammen skal det altid gøres på neutral grund. Det kan f.eks. være ved at afskærme en del af gulvet i et værelse, så de kan rende frit der. Sæt lidt forhindringer op, kasser de kan gå igennem eller udenom, rør osv. Så kan den mindste komme på afstand af den store.

For at få dem til at lugte ens, kan du gnide dine hænder med duftende creme og så gnide på marsvinene, eller sprøjte en smule eau de toilette på rumpen af dem.

Giv dem god tid, gerne 1 time, til at lære hinanden at kende på gulvet, inden du sætter dem ind i et nyrenset bur. Du kan evt. lægge en bunke grønt der kan aflede deres opmærksomhed fra den anden. Det er naturligt at de kæmper lidt om hvem der skal bestemme, men det må ikke ende med at den ene bider den anden. Den naturlige magtkamp er parringsadfærd (går og brummer og vugger, forsøger parring), at de står overfor hinanden med løftede hoveder (det ser ud som om de prøver at finde ud af hvem der er højest), det kan være den ene hyler hysterisk eller klaprer lidt med tænderne for at true den anden til at holde sig væk. Her skal du især være opmærksom, da truslen kan ende i et bid, hvis ikke den anden holder sig væk. Hvis først de slås, så klap i hænderne for at aflede deres opmærksomhed inden du forsøger at skille dem ad. Evt. kast et håndklæde over dem, da du kan blive bidt hvis du stikker dine hænder ned til to meget ophidsede marsvin.

Buret du sætter dem over i skal som sagt helst være nyrenset og med min. 2 huse, så de ikke skal skændes om husene. Det er nødvendigt at det er stort nok til at de kan komme væk fra hinanden. Min. 100×50 cm til to marsvin.

Hvis du prøver alt dette og den store stadig er aggressiv og bider den anden, er der endnu en strategi som kan prøves inden man giver op: sæt den aggressive i et lille bur for sig selv og ignorér hende i et par dage. Hun skal selvfølgelig have mad og vand, men tal ikke til hende og kæl ikke med hende. I nogle tilfælde vil det at være afskåret fra social kontakt være nok til at et marsvin accepterer et andet marsvin. Fremgangsmåden kan prøves et par gange, hvis den ønskede effekt ikke opnås første gang. Måske vil hun huske at hendes aggressive adfærd førte til at hun blev sat i isolation?

Desværre vil der være nogle marsvin som bare ikke accepterer andre hunner (og nogle gange hanner) uden videre. Voksne hunner kan godt vise sig at være lidt stride. I nogle tilfælde vil en kastreret han være det der skal til, enten for at skabe ro mellem to eller flere hunner, eller også som det eneste mulige selskab til en strid hun. I sjældne tilfælde kan det vise sig helt umuligt at finde en kammerat til en hun, og i så fald må du i stedet være den der giver hende masser af kontakt.

Venlig hilsen Christina Vildershøj Jensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *