Spørgsmål
Hej Marsvin Klub

Vi er netop fået os et par skønne han marsvin og det skaber stor glæde hos børnene.

Jeg har lige et par spørgsmål til fodring og aktivering.

Er det en god ide at de har foder i skålen hele tiden eller er det en god ide at give foder i måltider og hvis ja hvor mange ?

Hvor meget grønt skal hvert marsvin have dagligt ?

Er der noget forkert i at lade dem rende rundt i stuen altså et større areal end ved en afgrænset løbegård ?

Der findes div. Foder/godbid legetøj, er det en god ide eller et smart ”påfund”

Glæder mig til svarene 🙂

Mange Hilsner

Marlene, Mathias og Marie

Svar
Hej Marlene, Mathias og Marie

Først og fremmest tillykke med familieforøgelsen! Jeres henvendelse er sendt videre til DMKs brevkasse, som I altid kan skrive til med spørgsmål om marsvin. I finder den på vores hjemmeside under Info om Marsvin.

Marsvin skal altid have adgang til mad, da deres tarmsystem har behov for at være i gang med at fordøje konstant. Den optimale fodring er således: 80 % af kosten bør bestå af godt spisehø og det betyder at hø skal marsvinet have adgang til døgnet rundt. Det kan serveres i en løs bunke i buret, så marsvinene kan gemme sig i det og spise af det, eller man kan have det i en høhæk og i stedet give marsvinene huse at gemme sig i. Ca. 20 % af kosten bør være grøntfoder, gerne bladgrønt, grønt fra haven, græs og mælkebøtter og den slags, urter, bladselleri, forskellige kåltyper, peberfrugt, forskellige salattyper (ikke iceberg) mm. Det er svært at sige hvor meget det svarer til, men mine kan nemt spise 100-150 g. grønt dagligt. Til sidst har vi snacks og tørfoder. Optimalt bør det kun udgøre en mindre del, f.eks. en spisekefuld tørfoder til hvert marsvin dagligt. Dette er nye tanker, i forhold til at man traditionelt har ladet marsvin have madskålen fuld hele tiden, men I vil opleve at når der gives lidt mere restriktivt af tørfoderet, så spises der op og marsvinene bliver ikke så nemt overvægtige og risikoen for blæresten mindskes. Tørfoder bør være lavet specifikt til marsvin, være pelleteret (dvs. ikke müsliblandinger med korn og den slags, men kun piller/kroketter) og være af høj kvalitet og indeholde C-vitamin.Til snacks hører også frugt, da det indeholder en del sukker i form af fructose.

Marsvin kan ikke selv danne C-vitamin, så man skal huske at tilføre det med kosten. Det er bla. i tørfoderet, men også i høj grad i alt det friske grøntfoder. Der er særligt meget i peberfrugt og de forskellige kåltyper, men alt grønt indeholder en eller anden mængde C-vitamin, så hvis bare man fodrer meget varieret, så kan man godt forvente at de er dækket ind.

I forhold til hvor mange måltider de skal have, så lærer marsvin lynhurtigt rutiner der har med mad at gøre, så for at gøre det lettere for jer selv, skal I nok beslutte hvornår det passer bedst ind i jeres hverdag at de fodres. Jeg kan personligt godt lide at fodre to gange dagligt med grønt, for så ser jeg både morgen og aften at alle har det godt (et marsvin der ikke kommer frem ved fodringstid har det ikke godt). Tørfoder får de kun en gang dagligt, og så får de en enkelt godbid inden vi går i seng. Hø fyldes op efter behov, så der altid er fyldte høhække.

Det vil være rigtigt godt for dem at komme ud og løbe i stuen så ofte som muligt, bare I sørger for at de ikke kan komme galt af sted ved at gnave i ledninger mm. Marsvin har godt af motion og det beriger i høj grad deres liv at kunne komme ud og lege i en løbegård. I kan give dem papkasser, papirsposer, senge, tunneller, paprør med hø i og meget andet at lege med. Foderboldene er bestemt en mulighed – mine elsker dem når de er i løbegård, og så bliver boldene fyldt med godbidder, som regel et tørfoder af en slags de ikke får normalt i foderskålen, så det er en ny og spændende smag. Marsvin er ikke uintelligente, og kan endda lære små tricks når bare der er foder indvolveret. Prøv f.eks. at lære dem at gå i cirkel på kommando ved at lade dem følge en bid grønt rundt i en cirkel mens I siger ”cirkel” eller ”rundt”.

Venlig hilsen Christina Vildershøj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *