Spørgsmål
Hej dansk Marsvineklub.
Jeg skriver lige til jer fordi jeg har nogle forskellige spørgsmål mht. pasning og pleje af marsvin. som jeg håber at i kan svare på så jeg forhåbenligt bliver kloger på de områder.
1. kan det være skadeligt at give marsvin for mange vitamin kosttilskud via vandet el. maden og kan de dø af det?
2. findes der nogen produkter der er efektive mod hømidder hos marsvin og hvis ja hvor kan de købes?
3. hvor langtid skal der ca. gå mellem hver parring hos en hun hvis hum skal bruges til avl?
4. kan marsvin gå ude i en lade hvis de ikke får træk og kulde om vinteren eller er der nogen specille krav til dette ?
5. findes der et rengøringmiddel som er godt og efektivt at bruge mod smitsomme virus og bakterier når man skal rengøre et bur hvor der har været et sygt masvin?
6. hvad er det vigtigste at kigge efter udover Cvitamin indholdet i marsvinepillerne når man skal købe det?
7. hvor langtid skal der gå før en han må gå sammen med hunner efter han er blevet kastrat.
8. må marsvin få kattegræs i bakker om vinteren og indeholder det nok Cvitamin ligesom almindeligt græs fra haven?
9. bør man have en kasse i hjemmet med nødhjælps ting mod feks. svamp hømidder og andre småting til dyrene i tilfæde af skavanker el. utøjs problemer?
Mvh Nicoline
Svar
Kære Nicoline
Tak for dine mange spørgsmål. Jeg skal prøve at besvare dem efter bedste evne.
1. For mange vitaminer kan godt være skadeligt, og ja, marsvin kan godt dø af en overdosis af visse vitaminer. D-vitamin kan være farligt i for høje doser, og selv C-vitamin kan give problemer hvis marsvinene får ekstreme doser af det (det er mistænkt for at kunne føre til oxalatsten i nyre og blære). Hvis du fodrer med et godt tørfoder til marsvin, som indeholder en passende mængde C-vitamin (ca. 400 mg/kg) og dertil fodrer med varieret grønt som indeholder C-vitamin, behøver du slet ikke at bruge vitamintilskud. En god og varieret kost, bestående af godt hø, pelleteret marsvinetørfoder og masser af varieret grønt, er bedre end at tilføre vitaminer.
2. Hømider er ikke skadelige for marsvin, medmindre de har ekstremt mange af dem. Men er det er selvfølgelig noget som trækker ned i bedømmelsen på vores udstillinger. Der er flere fif til at komme de små hømider til livs: 1) spray lidt eau de toilette på pelsen og lade marsvinene få en tur i løbegård. Hømiderne vil så i mange tilfælde være forsvundet fra pelsen når du tager dyrene op. Måske kan de ikke lide eau de toiletten? Eller måske bliver de bedøvede og falder af. 2) Nogle bruger alm. hånddesinfektionsgel på en tot vat, og gnider hømiderne af. Det synes jeg personligt er en meget besværlig måde. 3) Der findes forskellige shampoos som kan være effektive mod hømider. Her må du nok kontakte nogle af de firmaer som sælger shampoo til dyr. Der findes en del internetforretninger som gør det.
3. Hvor lang tid der skal gå mellem hver parring afhænger af hunnens fysiske tilstand. Hvis hun er meget slidt efter det sidste kuld, bør hun få en god lang pause og genvinde kræfterne inden hun sættes i avl igen. Hvis hun derimod er i fin form og måske ligefrem ved at blive lidt for buttet, kan man godt sætte hende i avl igen lige efter ungerne er vænnet fra. De fleste opdrættere vil nok foretrække at give deres hun en måneds pause eller mere inden det næste kuld, selvom hun er i fin form. Man kan ikke give noget bestemt tal på hvor mange uger eller måneder der skal gå. Man må simpelthen vurdere sin hun fra gang til gang. Det er også vigtigt at tjekke dievorterne på hunnerne, da de kan tage skade hvis ungerne er lidt voldsomme (f.eks. ved et stort kuld, hvor der er mange munde der skal mættes).
4. Marsvin har ikke underuld eller pels på fødderne og er ikke egnede til at holde udendørs om vinteren, ligesom man kan med kaniner. Marsvin begynder at ryste af kulde hvis temperaturen når ned under 10 grader. Man kan som sådan godt holde dem i en lade eller et skur, men det stiller nogle krav til temperaturen i buret og fodringen. Som du selv nævner må de ikke stå i træk, men der skal dog være udskiftning af luften. Du skal også sørge for at det ikke bliver for koldt, 13 grader vil jeg mene er minimum og der kan så være behov for mere energirigt foder, og når man holder dyrene et sted hvor der kan blive så koldt, er det at foretrække at alle dyrene kan søge ind i huse/kasser hvor de kan få varmen. Nogle bruger isolerede trækasser. Det er også vigtigt at man er opmærksom på luftfugtigheden, som bør holdes mellem 50 og 60 %.
5. Den bedste og mest miljørigtige måde at fjerne bakterier, vira og svampesporer på er desinfektion ved kogning. Det er selvfølgelig ikke alt der kan klare at blive kogt/skoldet, og det der ikke kan tåle det, kan i stedet rengøres med f.eks. Virkon S. Det kan du købe i de fleste foderstoffer samt på apoteket. Der findes yderligere en lang række desinfektionsmidler som kan bruges, men Virkon S er nok det billigste og det der er nemmest at få fat på. Virkon S kan også bruges i en spray-flaske hvilket gør det nemt at dække større overflader. Husk at det er vigtigt at gøre alting rent (f.eks. med alm rengøringsmiddel) inden du desinficerer, da desinfektionsmidlet ellers ikke er lige så effektiv.
6. Undgå müsliblandinger, men brug i stedet piller/pellets/kroketter. Marsvin vil normalt sortere i en müsliblanding, og får derved ikke alt det de har behov for. Det slipper man for med et foder hvor alt er i en pille/kroket. Bruger du alligevel en müsliblanding, så er fremgangsmåden at man ikke fylder op før alt er spist op. Og her er det vigtigt at undgå hele solsikkerkerner (med skaller), som kan sætte sig fast i marsvinets mund og skabe problemer.
Når du ser på en ingrediensliste, vil det der er mest af stå først. Da marsvins naturlige føde er græs, vil det derfor være at foretrække hvis det stod først. Det er dog kun få slags foder der primært består af græs, men lucerne er også et fint alternativ og er hovedingrediensen i mange pellets. Husk at tørfoderet kun er en del af marsvinets foder, og dyrene skal have fri adgang til godt hø og bør fodres med varieret grønt hver dag. Sådan noget som korn derimod, er ikke helt så naturligt for marsvin og kan være alt for fedt for dem. Der er dog korn af den ene eller anden art i alle slags pellets, men det bør ikke være hovedingrediensen. Hvad angår mineral- og vitaminindholdet, er følgende det der anbefales når man samtidig giver godt med grønt:
Calcium: 0.3 – 0.6 % Phosphor: 0.2 – 0.4 % Og et calcium-phosfor-forhold mellem 1.4:1 og 2:1 D-vitamin: 500 – 750 IE A-vitamin: 12.000 IE C-vitamin: 200-300 mg
7. Jeg selv anbefaler normalt 3 uger fra hannen er kastreret til han sættes sammen med en hun. Men det er forskelligt hvad dyrlægerne anbefaler: alt fra 2-6 uger har jeg hørt.
8. Jeg kan ikke med sikkerhed sige om marsvin kan tåle kattegræs. Som jeg forstår det er kattegræs spirede korn, og altså ikke det samme som almindeligt græs. Du kunne dog så f.eks. persille og give som godbidder et par gange om ugen. Persille indeholder meget store mængder c-vitamin, så der skal meget lidt til at dække marsvinets behov.
9. En førstehjælpskasse til marsvin er en rigtig god idé. Her er nogle bud på hvad den kunne indeholde:
- Critical Care (et pulver der kan blandes op til et flydende foder til marsvin der ikke selv spiser). Da marsvin ikke tåler at gå særlig længe uden foder, kan det være nødvendigt at tvangsfodre dem med en sprøjte hvis de bliver syge.
- Fibreplex eller Zoolac eller lign. (en pasta mod diarré. Fibreplex er specielt til gnavere, og kan også bruges som tvangsfodring i en snæver vending).
- Bio Lapis (en oral elektrolytopløsning til gnavere. Bruges ved dehydrering.)
- 1 ml engangs sprøjter uden nål. Til at give ovenstående med.
- Saltvands ampuller fra optiker/apotek. Til at rense øjne med.
- Termometer (marsvins normal temperatur ligger på 36,5-39,5 grader C. Pas på du ikke stikker det ind i hunnens skede når du tager temperatur! Vær også opmærksom når du tager temperaturen på hannen. Temperaturen tages altid i anus som ligger meget langt bagud. Pas på ikke at stikke termometeret ind i hannens kirtel der ligger mellem penis og anus, og indeholder sekret, da dette kan være smertefuldt)
- Eksplorationsgel/glidecreme til termometeret.
- Klorhexidin 0,05 % opløsning til sårrensning. Ved større sår kan det være nødvendigt at opsøge dyrlægehjælp da dybe bidsår kan ligge til grund for en infektion og evt. byld.
- Af utøjsmidler er det eneste du kan få i håndkøb Frontline Vet. Spray mod lus, og Imaverol mod ringorm(svamp). Skal du behandle skab/sellnick skal du en tur til dyrlægen, da midlerne (Ivomec, Stronghold mm.) mod dette er receptpligtige.
Venlig hilsen Christina Vildershøj Jensen (med assistance fra Malene Kjelin Morsing)