Spørgsmål:

Hej.

Jeg har et spørgsmål som jeg håber i kan hjælpe med.
For uger tilbage købte jeg to hun marsvin. Det viste sig desværre at den ene var drægtig. De 2 unger har det rigtig rigtig godt og stortrives nu, vi havde dog håbet på hunner, så alle kunne gå sammen, i en stor flok. Men det blev 2 han unger. Tiden er kommer hvor de skal separeres med deres mor, så vi ikke får flere unger.

Jeg vil stadig for deres og min eget skyld helst alle dem alle samlet i en stor løbegård, så de har masser af selvskab. Jeg ved at hvis jeg fik en kastreret han, kunne han nemt gå med to hunner.

Mit spørgsmål er: kan mine 2 han marsvin blive kastrerede og gå sammen med
mine 2 hun marsvin. Hvoraf den ene er deres mor. Uden at kæmpe om hunnerne, trods de er kastrerede? Eller ville de stadig kæmpe om dem?

Ønsket er som sagt at alle 4 går sammen, hvor de 2 hanner bliver kastreret.

Med venlig hilsen Louise

Svar:

Hej Louise
Hanmarsvin beholder deres instinkter selvom de kastreres. Det betyder at de parrer hunnerne når de kommer i brunst og fungerer som flokleder (det er derfor vi er så glade for kastrater i en hunflok), men det betyder også at de vil se hinanden som konkurrenter om hunnerne, og der er stor sandsynlighed for at de vil slås som følge deraf. I stedet kan du enten vælge at have de to hanner gående sammen (og så behøver de ikke kastreres, når bare du ikke blander hunner ind i det) og de to hunner for sig, eller kastrere dem og give dem en hun hver. Men den store flok på to hunner og to hanner kommer desværre ikke til at gå.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj