Spørgsmål:

Hej!
Jeg har 2 skønne han-marsvin, den ene, Ryder, fik jeg i oktober 2016, og den anden, Fridtjof, fik jeg i januar 2017. Ryder har altid været den mest dominerende af de to, og hver gang der er blevet lavet dominerende lyde mellem dem, har Fridtjof været den der “gav sig”.
De har dog også sagtens kunne hygge sig og popcorne sammen.
Men i går var det meget vildere, jeg kunne høre at de begyndte at lave dominans-lyde, hvorefter det nærmest lignede de smed hinanden op af burets ene væg. Jeg skyndte mig at skille dem ad, hvilket resulterede i at jeg måtte tage Ryder til dyrlægen, fordi han havde fået et bidsår i læben. Efter jeg kom hjem har det dog overhovedet ikke hjulpet på deres adfærd mod hinanden, selvom jeg har badet dem begge, og prøvet at sætte samme parfume duft på deres bagdel og under hagen, som jeg fik at vide at jeg skulle. Det mærkelige er også at det er Fridtjof, der bliver ved med at genere Ryder, og prøve at dominere ham, hvilket han stort set aldrig gør.
Er der nogen som helst chance for at de kan gå tilbage til at være venner, og er der noget jeg mangler at gøre?

Jeg håber I kan hjælpe.

Mvh Natascha

Svar:

Hej Natascha
Det lyder som om Fridtjof prøver at ændre hierarkiet mellem dem. Det sker nogle gange, og resulterer ofte i slåskampe. Du har gjort mange af de ting man foreslår, men jeg tror jeg ville prøve isolation som det næste. Det vil sige, sætte dem i hvert sit bur og ikke give dem social kontakt. Altså ingen kontakt mellem dem og ingen fra dig. Lad dem stå sådan et par dage (de skal selvfølgelig have mad og vand) og kede sig, og prøv så at føre dem sammen på neutral grund, f.eks. gulvet, med masser af adspredelse (guf, ting de kan bevæge sig omkring og igennem, men ikke huse de kan komme til at blive fanget i) og med et skvæt parfume eller lign. på numsen. Hvis de kan gå sammen uden at slås, så lad dem endelig få nogle timer på gulvet, inden de sættes i et rent bur sammen.
Hvis det heller ikke virker, så prøv at have dem stående i hver sit bur op og ned ad hinanden, så de kan gå og vænne sig til hinanden uden at komme galt af sted, i længere tid (1-2 uger?) før du prøver igen.
Det kan godt være det ender med de bare ikke kan mere sammen. Det er klart at de ikke må gå og slås, for det er ikke holdbart i længden. I så fald er den bedste løsning at få dem kastrereret begge to og finde en hun til hver, da chancen for at de får problemer med en ny hanmakker nok er større end normalt. Husk at kastration ikke ændrer på deres instinkter og ikke vil ændre på om de kan enes eller ej.
Held og lykke med det!

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj