Spørgsmål
Hejsa!
Mine 3 drenge og jeg har købt 2 marsvinunger som vi nu har haft i en lille uges tid. De er fra 2 forskellige opdrætter, det er hunner og den ene er ca.1½måned og den anden ca.2½ måned. Jeg er lidt bekymret for især den mindste. Når vi tager hende op og sidder med hende skriger hun lige pludselig op og falder ikke til ro før hun er sammen med den anden igen. Fordi vi synes det er syndt for hende tager vi hende nu kun op sammen med den anden så de kan sidde sammen. Vi kan sagtens tage den store op og sidde med uden den siger noget, men så skriger den lille ovre i buret. Det lyder virkelig som om hun har store smerter på den måde hun skriger op. Er det alm. de reagerer sådan? Vi har ikke haft marsvin før og jeg har læst en masse bøger om dem men lige hendes adfærd har jeg ikke stødt på endnu i nogen af bøgerne. De har et ret stort bur hvor de har et hus, de er næsten konstant derinde lige på nær når de spiser og drikker er det alm her i starten? De står i vores stue. Hvordan er det bedst vi håndtere dem her i starten? Vi tager dem ud 2-3 gange i løbet af dagen og sidder og kæler med dem er det for meget eller?
Racen vi har er Peruanere.
Venlig Hilsen
Karina

Svar
Hej Karina

Det I oplever er formentlig en unge som ikke kan lide at blive afskåret fra sin makker. De høje lidt hysteriske hvin bruges af marsvin som er kommet væk fra flokken eller en unge som ikke kan finde sin mor. Jeg tror hun er sådan fordi hun stadig er meget ung og har et stort behov for marsvineselskab. Jeg synes jeres reaktion med at tage begge ud på samme tid er meget fin – så skilles hun ikke fra sin flokfælle, men lærer samtidig jer at kende. Hvis situationen er den samme om et par uger, når hun har vænnet sig til sit nye hjem, så kan I måske begynde at vænne hende til at det er okay at være alene i buret eller hos jer, ved f.eks. at tage hende ud, sidde ved siden af buret så hun hele tiden lugter det trygge, og så give hende godbidder, f.eks. agurkeskiver. Men pas på at hun ikke pludselig springer hen mod buret og kommer til skade! Eller I kan prøve at én tager hendes veninde ud, mens den anden sidder ved buret med hånden derinde og giver agurkeskiver eller lign. Og så ikke lade dem være fra hinanden mere end 5 minutter i starten, for derefter at udvide det mere og mere. Jeg kender ikke nogen voksne marsvin der har den reaktion dér, så jeg vil forvente at det går over.

Det er meget normalt at marsvin bruger deres huse meget. Huset er deres hule, der er trygt og godt, en væg at læne sig op ad, så man kan sove behageligt. Det er ofte en god idé med to huse til to marsvin. Så skal de ikke slås om huset, og der vil være noget mere aktivitet, idet de skifter plads ind imellem og går fra det ene til det andet. Efterhånden som de bliver mere trygge, vil de sikkert også begynde at ligge udenfor huset, hvis de kan finde et behageligt sovehjørne. Nogen marsvin holder også meget af pladsen oven på huset.

Det er meget fint at tage marsvinene ud et par gange om dagen. Når de begynder at blive urolige og måske hiver i jeres tøj med tænderne, er det på tide at sætte dem ind igen. Kæl med dem på deres præmisser, så længe de selv vil. Når de ikke gider mere og signalerer de vil ind, så får I ikke noget godt ud af at holde dem ude. Nogle marsvin holder meget af at blive kælet, andre gør ikke, og det kan man ikke rigtig ændre ved. De kan dog ændre temperament efterhånden som de bliver ældre.

Væn dem også til jeres hænder i buret: lok med godbidder i form af forskelligt grønt (agurk er ret populært). Man skal have meget tålmodighed i starten, men de fleste marsvin bliver håndtamme til sidst.

Da det er langhårede marsvin I har anskaffet jer, følger der en del pelspleje med. Væn dem allerede nu til at blive redt med en kam et par gange om ugen. Nogle langhårede har behov for at blive redt oftere, andre kan nøjes med en gang om ugen. Hold øje med at der ikke kommer filterknuder, især rundt om benene. Filterknuder redes ud eller klippes forsigtig af. I kommer heller ikke uden om at skulle klippe dem en gang imellem, da pelsen vokser 2 cm om måneden. Hvis ikke I skal udstille dem, er det praktisk at holde dem klippet lidt kort, og gerne meget kort på rumpen. Og et bad skal de nok også have en gang imellem. Her er det vigtigt at huske at bruge lunt vand, shampoo til dyr og så tørre dem grundigt med føntørrer, uden at de bliver for varme af det. De opdrættere I har købt dem af kan måske hjælpe jer med tips til klip og vask.

Venlig hilsen
Christina V. Jensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *