Spørgsmål:

Hej Dmk,
vi har to hanner, der har gået sammen fra de blev født(hos en opdrætter – er kuldbrødre). De er nu ca 10 mdr gamle og det der i starten bare var små ufarlige kampe om territorier har desværre nu udviklet sig til regulære slåskampe. Slåskampene foregår ikke konstant, men for ofte og for voldsomt vurderer vi – og har stået på den sidste måned.
Buret er stort nok, de har hver deres hus og en ekstra hule, hvor de kan søge fred. Den lokale dyrehandel foreslår to løsninger; de bliver begge kastreret ( hvilket er dyrt og uden garanti ifølge dyrlægen) eller de bor i hver deres bur. Det vil selvfølgelig være rigtig ærgerligt, når marsvin er et meget socialt dyr – men omvendt går det jo heller ikke, hvis de gør skade på hinanden.
Kunne en løsning være at stille burene lige ved siden af hinanden, så de på den måde har kontakt og kan se hinanden? Synes det er svært og har brug for jeres vurdering.

På forhånd tak

Mange hilsner
Marsvinejeren

 

Svar:

Hej Marsvineejer

At kastrere dem ville kun give mening, hvis det var for at finde en hun til hver og dermed have to bure stående. Så skulle de nok få et godt og rigt marsvineliv. Men kastrationen fjerner ikke deres instinkter og vil intet ændre på om de kan enes. Marsvinehanner producerer efter sigende nok testosteron i binyrerne til at de vedbliver at opføre sig som hanner, selvom de bliver kastrerede. Således vil en kastreret han være meget interesseret i hunner og prøve at parre dem. På samme måde vil han kunne se andre hanner som konkurrenter, hvis det er det der har været problemet inden kastrationen.

Den anden mulighed, at du har dem i to bure op og ned ad hinanden, kan måske nok give dem lidt selskab, men kan også være frustrerende for dem, når de kan se hinanden men ikke nå hinanden. Du kan selvfølgelig prøve det af i første omgang, og hvis ikke det virker, skal du måske overveje løsningen med at kastrere dem og finde en hun til hver.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj