Spørgsmål:

Hej Dansk marsvineklub,

Vi har et spørgsmål til vores 3 han marsvin.
Vi fik dem i November 2016, fra en børnefamilie, hvor de tre har gået sammen i ca. 1/2 år.
Den ældste er knap 2 år.
De to yngste er lidt over 1 år, og de er brødre. Der er altså kun ca. 1/2 år mellem de to brødre og den ældste.

Der hvor de har gået før kunne de sagtens gå sammen.
Men efter de er kommet hjem til os udfordrer de hele tiden hierakiet.
Før var det den ældste, bestemte. Men nu skifter det hele tiden.
De bruger simpelthen timer på at løbe rundt i buret og slås.
De to brødre parrer også hele tiden hinanden – og der kommer en klam slimet masse til at sidde fast i deres pels efter.

Vi har nu adskilt dem, så den ældste går med den mindste af brødrene og den anden bror går alene og har gjort det en uges tid.
Men den ældste og den lille bror skændes igen. Der er ingen af dem, der har fået sår eller andet. Men de løber rundt og er stressede hele tiden.

Hvad skal vi gøre?

Skal vi skille dem alle tre ad, og måske skille os af med to? Og så få en ny ung han til den gamle på 2 år?
Eller kan de to brødre måske gå sammen, hvis de holder op med at parre hinanden hele tiden – de slåsser nemlig ikke rigtig, de parrer bare hinanden og har gjort det igennem en længere periode.

Deres bur er rimelig stort og de skulle gerne have plads til at være “alene” i det.
Vi har dem ude af burrerne så meget vi kan og helst dagligt for at snakke med dem og så de kan løbe lidt på køkkengulvet.

Hilsen Christine.

Svar:

Hej Christine

Det er muligt at flytning og måske nyt (og større) bur har rykket ved hierarkiet mellem de tre hanner, og derved er den situation du er i nu opstået. At have tre hanner sammen er i forvejen ikke en god idé, da det nemmere kan gå galt med hierarkiet jo flere de er. Jeg ville nok lade de to brødre gå sammen, hvis de kan enes. At de parrer hinanden er helt naturligt og både en måde for dem at få afløb for deres drifter og at vise hinanden hvem der er stærkest og bør bestemme. Den klistrede klat er det vi kalder ”proppen”, et sekret som kommer i slutningen af parringen og som på en hun ville sidde og lukke af for skeden, så sæden bliver derinde. Rammer hannen forkert, eller parrer han en anden han (og det kan jo være hvor som helst på kroppen), kan den der klat godt sidde i pelsen og blive stenhård og svær at få ud. Varmt vand og sæbe kan hjælpe med at opløse den. Igen, det er helt naturligt for hanmarsvin, og man kan sågar opleve enlige hanner der klarer sagerne selv og har den siddende på hagen bagefter…

Jeres ældre han ville jeg nok ikke forsøge at give en ny hanven, da han allerede én gang har vist at han ikke enes så godt med hanner. I stedet kan I overveje at få ham kastreret og finde en veninde til ham.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj