Spørgsmål
Hej, vores søn på 9 år har lige fået to marsvin i fredags ( som var 4 uger gamle i torsdags). Og den ene, Bruno har noget sort skidt siddende fast mellem de øverste fortænder. Vi har forsigtigt prøvet og børste med en lille rund tandbørste og forsøgt at skrabe med en tandtråds- dims ( håber I ved, hvad jeg mener..) men forgæves:-(
Skal vi lade skidtet sidde? Er det skadeligt for tænderne? Jeg er lidt nervøs iforhold til de der tænder og marsvinene.. Synes tænderne ofte blir nævnt ved problemer omkring de små dyr.
Mvh Marianne Rohwedder 🙂

Svar
Hej Marianne

De kan godt nogle gange have en brun flap bag fortænderne, som så stikker ud mellem dem og ligner skidt. Jeg har set det ofte, men aldrig rigtigt fundet ud af hvad det er. Måske er det en stump død hud der venter på at falde af (det plejer nemlig at sidde utroligt godt fast), eller også er det en madrest. I behøver i hvert fald ikke være bekymret for det, for det plejer ikke at give nogen problemer.

For at du skal vide hvad der kan være af tandproblemer, nu når du nævner det som noget der bekymrer dig, vil jeg forsøge at ridse det kort op her. Tandproblemer hos marsvin viser sig oftest som at de har svært ved at spise, og derfor savler og taber sig. Det er som regel kindtænderne der giver flest problemer, og dem kan I ikke selv se med det blotte øje. Hvis kindtænderne vokser skævt, så vil fortænderne også før eller siden blive skæve. Det betyder at hvis man ser skæve fortænder (som jo er relativt nemme at tjekke), så kan det skyldes problemer med kindtænderne, som så bør undersøges hos dyrlægen. Det er heldigvis ikke så udbredt med tandfejl hos marsvin, som hos f.eks. kaniner. Indimellem ser man knækkede fortænder, hvis marsvinet f.eks. har gnavet meget i tremmerne. Knækkede fortænder vokser hurtigt ud igen, gerne i løbet af 1-2 uger, og man skal bare holde øje med at de modstående ikke bliver for lange eller skæve. Selvom der skulle opstå en ujævnhed mens tænderne vokser ud, så retter det sig som regel af sig selv. Er flere tænder knækket, kan det være marsvinet skal have hjælp til at spise, f.eks. ved at få serveret revet gulerødder.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *