Spørgsmål
Hej
Jeg har to hun marsvin, der begge er ca 3 år gamle.
Det ene marsvin begyndte at bløde ud af numsen, hvorefter jeg gik til dyrlægen.
Dyrlægen puttede en vatpind ind i enden på hende og foretog ellers intet.
Blødningen er kommet og gået henover sommeren, men nu synes jeg alligevel, at det er blevet for meget. Husets tag er en stor blodig masse, men jeg har ikke særlig meget tiltro til den dyrlæge og ved ikke helt, hvad jeg skal stille op.
Jeg har søgt alle steder på nettet, men kan ikke finde noget om dette. Har I hørt om disse blødninger før ?
Marsvinet spiser, drikker og vil også gerne nusses, men hun sover meget.
Jeg vil være kedaf, hvis hun lider og har ondt og aner ikke hvad jeg skal stille op.

Mvh Annette Østergaard

Svar
Hej Annette
Det er bestemt noget du skal tage meget alvorligt, når hun går og bløder på den måde. Enhver blødning er unormal og at hun har fået lov at gå så længe med det lyder ikke godt. Du må kontakte en anden dyrlæge, en med lidt mere forstand på marsvin. Hvis du bor i Københavnsområdet kan jeg evt. henvise dig til nogen, men jeg kender ikke så meget til klinikker i resten af landet. Et er nok sikkert, du skal gå efter en storby-klinik, og ikke en klinik ude på landet, da de ikke ser så mange marsvin og måske ikke tager dem helt lige så alvorligt som vi marsvineejere gør.

En blødning fra enden kan enten være direkte fra endetarmen, f.eks. en tumor eller lignende i endetarmen, eller en rift. Det kan også komme fra skeden, som sidder ret tæt på endetarmsåbningen, og f.eks. skyldes en urinvejsinfektion eller en livmoderinfektion, eller –tumor. Hun skal i behandling hurtigst muligt. Det dyrlægen kan finde på at foreslå er nok som minimum en urinprøve, der skal undersøges nærmere for om der er blod og bakterier i. Måske kan han/hun mærke noget når bugen mærkes igennem (mange får cyster på æggestokkene, som muligvis kan udarte sig til noget alvorligt). Røntgen eller ultralydsscanning kan også komme på tale, for at finde ud af om der er noget unormalt i hendes tarmsystem eller i hendes blære. Det kan nogle gange være svært at stille en diagnose på så lille et dyr, men alene det at hun bløder så voldsomt, bør få dyrlægen til at overveje om hun skal sættes i behandling med smertestillende og antibiotika, selv hvis ikke der findes en forklaring ved undersøgelsen.

Jeg håber du hurtigt finder svar på hvad hun fejler og at hun kommer i behandling.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *