Spørgsmål:

Hej

Vi har 2 marsvin som er ca. 5-6 måneder gamle. Det ene af dem er begyndt at snøvle lidt, men kun i små perioder som fx. 15 minutter eller lidt længere. Pludselig holder det op. Så kan der godt gå nogle dage, før den starter med at snøvle igen. For ca. 1 1/2 måned siden havde jeg begge marsvin til dyrlæge for at få det undersøgt. Dyrlægen lyttede til lungerne og undersøgte begge marsvin for at undersøge for lungebetændelse. Dyrlægen kunne ikke finde tegn på dette, men det kunne muligvis være lidt forkølelse. Næsten løber ikke. Nogen gange ser det ud som om, at øjnene ligesom løber lidt i vand, uden at det dog er meget og giver puds i øjenkrogen.

Har du nogen ide om, hvad denne snøvlen kan være, der altså kun kommer i små perioder? Begge marsvin spiser og hopper og leger som normalt!

Mange hilsner

Kim Petersen

 

Svar:

Hej Kim

Snøvlen ses af og til uden at det nødvendigvis har nogen større medicinsk betydning. Det kan være, som din dyrlæge har været inde på, en infektion i de øvre luftveje. Men det kan også skyldes øvre luftveje der måske er lidt for smalle, f.eks. på det vi kalder overtypede marsvin, dvs. hvor næsen er for flad (idealet er en romersk profil, men hos nogle racemarsvin ender man med for rundt et hoved med en ret kort flad næse). Jeg har også haft mistænkt det hos nogle marsvin som en reaktion på højere luftfugtighed. Muligvis kan der også være en allergisk reaktion på noget i omgivelserne. Ser du flåd fra næsen eller marsvinet bliver dårligt, skal du selvfølgelig søge dyrlæge igen. Men ellers ville jeg holde øje med det, og prøve at se om der er nogen sammenhæng mellem marsvinenes miljø og når det opstår. Kan det f.eks. ske i forbindelse med rens af burene? Ny type strøelse, hø eller andet?

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj