Spørgsmål:

Hej
Vi har besluttet os for at få marsvin i familien, som vores 8 1/2 skal have på værelset!
Vi har muligheden for at vælge nogle på 6 uger eller nogle på 4 el 6 mdr.
Er i tvivl om hvad der er bedst for en 8 årig. Og om to hanner el hunner er bedst?

Mange tak
Camilla

Svar:

Hej Camilla

I forhold til alder og størrelse, så kan det være nemmere for et barn at håndtere lidt større marsvin, end helt små unger, som er mere vimse i det. De større marsvin kan lidt bedre tåle at et barn holder dem fast og kan være lidt mere rolige, hvis de er gjort tamme på forhånd. Det kan til gengæld også være en udfordring hvis dem på 4-6 måneder ikke er gjort tamme, for så vil de nok være sværere at håndtere, i kraft af at de er nervøse, hvor ungerne, er mere påvirkelige og hurtigere bliver tamme.

I forhold til køn, så er to hunner nok sikrere på sigt, end to hanner. Mange hanpar fungerer fint og hele livet, men det sker også at de, når de bliver større, skal finde ud af hvem der skal bestemme af dem, og det kan godt ændre sig fra da de var små, hvilket kan resultere i konflikter hvor de slås. Et etableret ældre hanpar er mere sikkert end et par hanunger, som man endnu ikke ved hvordan kommer til at enes når de bliver store. Hanner har nogle gange et mere udadvendt temperament, men der kan være store individuelle forskelle, så det ville ikke lige være det jeg ville basere mit valg på. Det kan til gengæld være noget sværere at finde to hunner til salg, da det ofte er dem folk ønsker.

En helt anden mulighed er at købe en af hver køn, og få hannen kastreret inden de sættes sammen. Så er hierarkiet fastlagt på forhånd og de plejer at leve meget harmonisk og uden konflikter. Læs evt. vores info-ark om kastration, hvis det har interesse.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj