Spørgsmål:
Hej.

Jeg har fået 2 marsvin for noget tid siden, som kommer fra et internat da en af dem blev forladt på gaden i en papkasse. Hun fik unger, og jeg har så moren og 1 unge. Ungen er 2 en halv måned, og skriger så det er ved at drive mig til vanvid. Jeg har læst at unger skriger efter deres mor, når de ikke kan finde hende. Men hver gang jeg har hende oppe skriger hun helt vildt og kan ikke side stille. Generelt er hun meget energisk og løber rundt hele tiden, men hun skriger virkelig højt. Og når moren er oppe, skriger hun også helt vildt. Det er ekstremt højt. Ved ikke om det er fordi hun føler sig utryg, har ondt, eller helt simpelt bare leder efter sin mor. Men tænker at hun er ved at være så gammel, at det i det mindste skulle have været blevet bedre.

Kan i hjælpe mig?

Mvh Caroline

Svar:

Hej Caroline
Nogle marsvin hyler væsentligt højere end andre og er mere socialt knyttet til andre marsvin. Det kunne godt lyde som om du har sådan en. Med tiden bliver det forhåbentlig bedre, når hun lærer at det er okay at være oppe hos dig. Der er et par ting du kan prøve for at hun skal blive mere rolig hos dig: Du kan starte med at have dem op sammen, så hun kan se af morens adfærd og ro at det er i orden at være hos dig. Når du så har hende oppe alene, så prøv at give hende lidt godbidder, f.eks. græs, mælkebøtteblade eller agurkeskiver, så hun får en god oplevelse hos dig.
For lige at være helt sikker på der ikke er noget galt med hende, så kig gerne hendes hud og pels grundigt igennem: se efter sår, hårløse pletter og kraftige skæl. Og læg mærke til om hun klør sig meget eller skriger når du rører ved hende. Hvis hun gør det eller har nogle af de nævnte symptomer kan det være tegn på skab, som kræver dyrlæge.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj