Spørgsmål
Hej Dansk marsvineklub.

Jeg har hørt det ikke er sundt for masvin at have saltsten/kalksten hængende i deres bur, da det kunne give nyre problemer osv.
Hvad er jeres erfaring hermed?
På forhånd tak!

Hilsen
Louise B. Gade

Svar
Hej Louise

Der er lidt delte meninger om det. Jeg vil ikke umiddelbart anbefale at man anvender saltsten eller mineralsten til marsvin. Som du selv er inde på kan man risikere at de bruger den så meget at de får for meget salt, og det ved vi jo fra os selv ikke er sundt. Vælger man at have en hængende, så skal den hænge i modsatte ende af buret fra hvor vandflasken sidder, så marsvinet ikke kommer til at stå og slikke på saltstenen og drikke i ét væk. I en god varieret kost tænker jeg at marsvinene får dækket alle deres behov, uden at de har brug for ekstra salt eller mineraler.

Det samme gælder for kalksten. Her er der dog også det særlige ved marsvin at de udskiller overskydende kalk i urinen, og dermed er der en øget risiko for blæresten og urinvejsproblemer hvis de får for meget kalk. Nogle dyrehandlere sælger kalksten med det argument at marsvinene skal gnave i dem og at det slider tænderne, men her vil jeg så i stedet anbefale grene at gnave i. Det er meget sundere og helt sikker noget marsvinet vil foretrække.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *