Spørgsmål:

Hej marsvineklub. Jeg vil spøge jer om hvornår i mener at en førstegangsfødende hun marsvin må parres da jeg fik at vide af min dyrlæge at man godt må når de er 7 måneder og har en vægt på 900 gr. Der er mange på Facebook på gruppen muttedating og marsvininfo som siger de først må når de er fra 9 måneder til lidt et år. Hvad er det rigtige for et hun marsvin, for føler mig dum når jeg siger nej at det ikke er rigtigt når man har fået noget andet at vide. Hilsen Nadja

Svar:

Hej Nadja

Den rette alder for første drægtighed er lidt af en ”varm kartoffel” i marsvineverdenen. Nogle opdrættere mener at marsvin først bør sættes i avl når de er over 1 år, andre holder sig til at de bør få det første kuld inden de er 1 år gamle.

Historisk vil man kunne finde flere referencer til at risikoen for fødselskomplikationer stiger når hunnen er over 1 år som førstegangsfødende. I meget af den lidt ældre litteratur anbefales det at sætte marsvin i avl når de er mellem 4 og 6 måneder, og at risikoen stiger hvis de er mellem 8 og 12 måneder. Risikoen for fødselskomplikationer er en kombination af 1) at symfysen i bækkenet (den brusklinje der samler de to halvdele af bækkenet og som skal kunne ændres og udvides ved fødsel) bliver dårligere i stand til at give sig når hunnen skal føde, jo ældre hun er, og 2) at hunnerne når at blive for fede jo ældre de er (fedtvæv aflejres omkring æggestokke og livmoder og kan give komplikationer, samt jo mere fedt der er, jo større bliver risikoen for det der kaldes drægtighedssyge, hvor marsvinet omsætter fedt for at få energi, hvilket producerer nogle giftstoffer i kroppen så marsvinet bliver meget sygt og mister appetitten).

De seneste ca. 10 år er der sket en ændring i opdrætternes opfattelse af hvad der er den rette alder. Flere og flere mener at det går fint at vente, fordi de ikke oplever fødselsproblemer selvom hunnerne er nået over 1 år. Og at vente betyder jo også at man kan udstille sine marsvin det længere inden de skal i avl. Umiddelbart findes der dog ingen undersøgelser eller studier af at der ikke skulle være nogen øget risiko ved at vente så længe (jeg har i hvert fald ikke kunnet finde noget). Indtil videre er der kun litteratur der fortæller det modsatte.

Jeg tror risikoen varierer fra race til race eller opdræt til opdræt. Selvom det er gået fint når man har sat hunnerne sent i avl, er det ikke ensbetydende med at det ikke kan gå galt, og måske vil gå galt for andre. Personligt anbefaler jeg at man sætter sin hun i avl når hun er mellem 6 og 8 måneder, max 10 måneder, og ikke er nået at blive fed. En hun på 7 måneder og 900 g, er altså ideelt for mig, men andre opdrættere vil have en anden mening om det. Jeg kan bare ikke med god samvittighed anbefale at man venter til de er blevet ældre, når jeg ved at risikoen stiger. For det går galt en gang imellem, med unger der er længe om at blive født, og hunner der når at blive meget trætte og måske ikke klarer den, og så kan man spørge sig selv om det var fordi hunnen var nået at blive for gammel og om det egentlig er det værd at løbe den risiko. Jeg vil hellere sige ”better safe than sorry” indtil der kommer beviser for at der ingen risiko er ved at vente.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj