Spørgsmål:

Hejsa.
Jeg er lige fyldt 13 og jeg har et marsvin på snart 4 mdr.
Og vi har haft ham i 3 måneders tid.
Jeg er ret bekymret for om han føler sig alene, og jeg vil VIRKELIG gerne have et marsvin til så han for sig en burkammerat. Men min mor synes ikke vi skal have et marsvin til og jeg ved ikke hvordan jeg kan overbevise hende? Jeg har læst meget om at man SKAL have mindst 2 marsvin for ellers trives de ikke. Jeg håber bare i vil hjælpe mig.
Kærlig hilsen Mig
På forhånd tak for hjælpen <3 Hej. Min mor kan ikke tåle kaniner, katte, og nogle hunde. Men vi har én albino marsvin som min mor godt kan tåle. Jeg ved godt marsvin mindst skal være 2 sammen. Men når jeg prøver at overbevise min mor om at få et marsvin mere, siger hun bare at hun er bange for at hun ikke vil kunne tåle det. Men har albino marsvin en anderledes pels end andre marsvin? Eller har alle marsvin samme slags pels? For hvis alle marsvin har samme slags pels burde hun godt kunne tåle alle slags marsvin. Ellers håber jeg at vi finder et albino marsvin mere. Håber også jeg kan få overtalt hende! Og på forhånd tak for hjælpen. Kærlig hilsen mig<3 (ovenstående er sendt af samme pige)

Svar:

Hej Dig ?
Du har helt ret i at marsvin har det bedst med en makker, og det kan være en god idé at finde en lille hanunge til din unge han. Der er dog altid en lille risiko for at de bliver uvenner når de er blevet større, og skal blive enige om hvem der skal bestemme, men i de fleste tilfælde går det godt når man sætter en stor og en lille han sammen. Alternativt skal du/I spare sammen til en kastration (det koster nok mellem 700 og 1500 hos dyrlægen), så din lille han kan få en hun som selskab, uden at der kommer unger.
Fordelene ved at have to marsvin er at de aldrig savner selskab, heller ikke hvis du ikke hver dag har tid til at nusse med dem i mange timer. De spiser også bedre, og rører sig mere, hvilket giver et sundere marsvin. De trives generelt bedre når de har selskab og kan få lov at være sociale, sådan som de er fra naturens side. De er også sjovere at se på, når de sådan tuller rundt om hinanden, og det er interessant at se på deres adfærd over for hinanden.
De kræver ikke særligt meget mere: et lidt større bur, min. 100×50 cm, et hus hver, og selvfølgelig dobbelt op på hø, tørfoder og grønt. Men de kan sagtens dele madskål og vandflaske.
Du siger du har et albino marsvin. Det tror jeg ikke er rigtigt. Albinoer er sjældne og kan være svære at bevise. Albino er fraværet af farve, altså pigment i huden, og jeg har aldrig hørt om at det skulle være særligt allergivenligt. Til gengæld findes der en race, eller farve om du vil, som hedder hvid rødøjet. Det er bare et hvidt marsvin med røde øjne. Og dem er der masser af. Så et hvidt marsvin med røde øjne er normalt ikke albino – det har bare hvid pels i stedet for sort f.eks., og røde øjne i stedet for mørke. Faktisk findes der tre øjenfarver hos marsvin: mørke/sort, rubinfarvede (mørkerøde) og røde. Så det er bare en af øjenfarverne, den røde, og ikke noget specielt.
Hvis din mor har allergi overfor nogle pelsdyr, og er nervøs for om det skulle opstå overfor et andet marsvin, så prøv hellere at gå efter et marsvin med samme pelstype. Snak evt. med en opdrætter om det, altså om de har marsvin af samme slags som dit. Her kan du også få gode råd til hvordan du fører de to marsvin sammen.
Held og lykke med det!

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj