Spørgsmål:

Jeg er lige blevet folkepensionist, og har lyst til at anskaffe mig marsvin som kæledyr.
Hvordan er svinets toiletadfærd?
Er den renlig som katten der bruger bakken, eller skal man være klar med køkkenrullen hele tiden?
Hilsen
Torben B.

Svar:

Hej Torben

Marsvin er desværre ikke renlige som katte og kaniner kan blive. Vælger man at have dem løbende frit på gulvet, skal man være klar over at de tisser og pøller overalt, og dertil kommer at de nok også vil forsøge at gnave i det de kan få fat i og som virker spændende. Fremfor at have marsvin fritgående, så kan man i stedet lave en indendørs løbegård til marsvinene, så de kan komme ud og bevæge sig under kontrollerede forhold. F.eks. hegne et område af et praktisk gulv ind (praktisk gulv kan her være linoleum eller vinyl, som er let at rengøre og rart at løbe rundt på). Marsvin bryder sig ikke om at bevæge sig på glatte gulve, som f.eks. trægulve.

Marsvin tisser også gerne når de er ude og blive nusset. Der skelnes ikke rigtig mellem om man ligger og bliver kælet med eller om man er i buret. Skal man, så skal man! Og ofte vil sofa-hygge-grisen hellere tisse på skødet end at afbryde nusningen. Her finder jeg det praktisk at have et håndklæde med et stykke voksdug indeni som underlag for marsvinet. Så bliver man ikke selv våd, hvis uheldet er ude.

Trods manglen på renlighed, er marsvin et skønt kæledyr, som varmt kan anbefales. Og allerhelst bør man anskaffe sig to, så de har glæde af hinanden.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj