Spørgsmål:

Hej.

Jeg har mit marsvin, Pelle, på 7 år.

Han er nærmest kun i sit bur om natten og bor ellers på sit store tæppe på sofaen. Hvor han putter sig, sover en del, og nyder at være midtpunkt når vi ser fjernsyn Osv.

For 2 år siden blev han ramt af endetarmslammelse. Men har ikke virket påvirket af det. Jeg hjælper ham 2 gange om dagen med og få pølser og ‘morgen klumpen’ ud. Han spiser ligeså godt som altid, snakker og sørger for at lade mig vide, hvis han føler sig en smule i underskud af kæleri eller hvis han er efter græs. Selvom han på ingen måde mangler noget som helst. Han er vist på lidt meget forkælet. Javist er han ikke ligeså adræt som i sin unge alder.

Mit spørgsmål er nu, for han har tabt al pels under mave og ben og er blevet meget tynd det sidste 1/2 års tid.

Kan det være tegn på nyresvigt? Eller bare alderdom?

I såfald, hvornår vil det være jeg måske skal tænke på en aflivning?

Han spiser som sagt ligeså meget som altid og er ligeså glad og kælen som da han var ung.

Vil jo kun det bedste for ham.

Mvh.  Kristina B.

 

Svar:

Hej Kristina

Ved nyresvigt vil man normalt se øget drikkelyst og urinering, samt tab af muskelmasse.

Har han nogen tumorer eller udfyldninger når du mærker på vævet omkring halsen/under hagen og bag for- og bagben? Eller når du mærker hans bug igennem? Har han nogen sår? Klør han sig? Har du fået nogen nye marsvin for nyligt?

Lige netop det du her beskriver, har jeg selv lige været igennem med et 7 år gammelt marsvin. Hun var glad og havde appetit til det sidste, men udviklede knuder i lymfekirtlerne (bag for- og bagben og på halsen) og bed al pelsen af mave, bryst og ben, hvilket jeg ikke er stødt på før. Obduktion viste en kæmpe tumor i tarmen, og dennes udseende, sammenholdt med de øvrige symptomer, ledte diagnosen hen på lymfekræft, som også kan have en kutan variant, altså hvor det også sidder i huden, hvilket kan forklare at pelsen blev vidt af. Det kan også sagtens tænke at hun kunne mærke tumoren i maven som noget der generede og gjorde ondt, og reaktionen så var at forsøge at nå det og derved fik bidt pelsen af.

Om det er det samme din han har eller ej, så tænker jeg at det at han taber pelsen og har tabt sig er tilstrækkeligt unormalt til at han bør undersøges nærmere af en dyrlæge, der bedre kan vurdere om det er noget der kan behandles eller om han bør få fred inden han får det værre.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj