Spørgsmål:

Hej!

Vi er i den situation, at det ene af vores 2 marsvin er død for en uge siden. De var to brødre på næsten 5 år. Dyrehospitalet siger, og vi har også læst os til, at det er synd at lade det efterlevende marsvin være alene. Er det korrekt?
Tror I det vil komme til at gå, hvis jeg sætter vores gamle han marsvin sammen med to unge hanner? Hvis det ikke går, findes der så avlere, som tager marsvinene tilbage igen?

Venlig hilsen Rasmus og Majbritt.

Svar:

Hej Rasmus og Majbritt

Det er sandt at marsvin har det bedst med en makker. Jeg synes det vil være prisværdigt hvis I forsøger med to hanunger til jeres gamle han. Han kan jo godt have en del år i sig endnu, og det ville være trist for ham at være alene. Der kan jo ikke gives nogen garantier for at det vil fungere, men jeg synes det er en god idé at I har valgt to hanunger, da de så har hinanden når jeres gamle han dør. Nogle opdrættere vil være villige til at lade det komme an på en prøve om de kan enes, mens andre måske ikke er lige så indstillet på at tage dem retur. Der må I træffe aftale med den enkelte opdrætter og sætte dem ind i situationen. I kan jo også overveje at beholde de to unge hanner alligevel, selvom den gamle han ikke gider dem, og så have dem i et bur ved siden af, så de trods alt kan se og lugte hinanden.

Når I sætter dem sammen, så gør det på neutral grund, f.eks. på gulvet, med masser af ting der kan adsprede dem: hø, grønt, huse med bred åbning eller tunneler man kan gå igennem, så de kan komme fra hinanden, og vent med at sætte dem i samme bur til I har set at de kan enes i længere tid på gulvet. Buret skal også være tilpas stort til tre, minimum 120×60 cm, og med flere gemmesteder, så de ikke skal blive uenige om det.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj