Spørgsmål
Hejsa

Jeg har en dejlig pige, som efter fødsel drikker mindst een skål vand i døgnet! Hun har tabt sig lidt mere, end hun burde, synes jeg, men hun virker frisk og glad; tigger ved burkanten; og spiser tilsyneladende helt fint.

van Helsing foreslog mig Animastrat, men hidtil har jeg ikke kunnet finde et sted at købe det

Mange Hilsener
Regitze Kruuse
4844

Svar
Hej Regitze

Nu er en skål vand jo et relativt begreb, så det er svært at vide hvor meget det er 🙂 Når det så er sagt så har små dyr brug for mere vand og mad i forhold til deres kropsvægt, end store dyr, så det er naturligt nok at marsvin drikker en hel del. Deres væske indtag afhænger også af om de får meget grønt, om de går alene og evt. keder sig, eller om en saltsten er placeret lige ved siden af vandflasken (hvilket frarådes da denne placering netop kan få dem til at drikke mere). Sidst men ikke mindst kan en øget drikkelyst hænge sammen med sygdom, f.eks. i form af problemer med urinvejene, diabetes eller dårlige nyrer.

Nu skriver du også at hun har født, men ikke hvor længe siden det er: hvis hun har diende unger skal hun også bruge mere energi og væske end normalt, og jeg vil mene det er naturligt nok at hun ikke tager på i den tid hun har unger, men først begynder på det når de er taget fra (det kan variere fra marsvin til marsvin, og afhængigt af kuldets størrelse).

Mit bedste råd til dig er at holde godt øje med hende: hvis hun fortsat drikker meget og stadig taber sig, selv efter ungerne er vænnet fra, kan det være en idé at få hende undersøgt hos dyrlægen. Ikke alt kan behandles med medicin, men er der f.eks. mistanke om en blærebetændelse kan man sætte lidt mere konkret ind. Husk at selvom hun virker glad og frisk og har appetit, kan der stadig godt være noget der ikke er helt som det skal være. Marsvin skjuler deres sygdom så længe som muligt, så det er altid klogt at reagere på de små afvigelser fra det normale som netop øget drikkelyst og vægttab.

Animastrat, som du nævner, kender jeg ikke selv. Jeg har forsøgt at google det og det eneste jeg kan komme frem til er at det er et kosttilskud til alle dyr og muligvis kan fås i Matas. Umiddelbart ville jeg først og fremmest prøve at finde ud af om der faktisk er en øget drikkelyst og evt. fortsat vægttab og så finde årsagen bag i samråd med dyrlægen, fremfor at forsøge med kosttilskud. Når først årsagen ligger klar, kan man overveje om der skal ændres noget på kosten. Sålænge hun har diende unger kan det dog være en god idé at tænke lidt over kosten og sikre hun får varieret grønt og masser af godt hø så hun kan producere mælk til ungerne.

Venlig hilsen Christina Vildershøj Jensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *