Spørgsmål:

Hej brevkasse 🙂

Jeg er en glad ejer af et dejligt sundt marsvin på 8 måneder. Han har gået alene, siden jeg fik ham (da han var lidt over en måned gammel). Det har gjort det muligt for mig at få et dejlig tamt marsvin, som jeg har lært rigtig godt at kende.
Men jeg syntes ikke han skal gå alene, derfor har jeg købt en lille ven til ham på 3 måneder. Men, hvordan sætter jeg dem bedst sammen?

Jeg fik den lille nye hjem i går omkring kl 22.00 – og  de fik lov til at snuse hinanden an i en times tid. Jeg skilte dem ad for natten, da jeg ikke havde mulighed for at observere dem.
I morges startede jeg dagen med at vaske bur af og købe et ekstra hus, og indrette buret på ny, hvorefter jeg satte de to sammen igen. Og de har faktisk gået og hygget sig hele dagen, de har haft en masse mad, hø og grønt som de har gået og guffet i. Den ældste har domineret den lille en smugle men ikke ret meget. Han har brummet en del, og jeg har nogen gange været i tvivl om hvorvidt det er hyggebrummeri eller utilfredshed. Men eftersom de ikke har været oppe og slås eller gjort tegn til samme, har jeg ladt dem gå sammen og observeret dem tæt.
Hen på aftenen har brummeriet taget til en del, og efter jeg har slukket lyset og er gået i seng blev det ved uden pauser. Det ældste marsvin begyndte at dominere det lille rigtig meget, og det lille begyndte at forsøge at dominere tilbage. Til sidst var begge marsvin helt overgearede og stressede, og det endte med at de begge lage sig fladt ned på maven med benene ud til siderne.
Så, nu har jeg altså skilt dem ad igen, hvilket har sat ro på det hele. De gumler begge to hø i sig og kommer med hygge lyde en gang imellem. Men nu aner jeg ikke gode råd…
Hvordan får jeg bedst ført de to sammen? Skal jeg nøjes med at have dem sammen en lille rum tid af gange her i starten? Eller skal jeg bare lade dem tosse rundt til de er helt udmattede og stressede? Eller er alt det her stress og uro tegn på at det ikke kan sammen?

Det skal tilføjes at den store har set andre marsvin i korte perioder på en time eller lidt mere før, og her har der aldrig været problemer. Han har underkastet sig de andre hanner, og dominansen har hurtigt lagt sig. En enkelt gang så en af de andre sig sur på ham og de kom op at slås, men så snart vi skilte dem ad løb han væk og gemte sig.

 

Jeg håber i kan hjælpe mig med gode råd – for jeg er ærlig talt bekymret og lidt ked af hele situationen…
Mvh. En lidt fortvivlet marsvineejer

Svar:

Kære fortvivlede marsvineejer

Jeg synes du har gjort det helt rigtige ind til videre, og jeg synes du skal forsøge igen. Det er klart at de ikke må slås, men at gå og brumme og dominere hinanden (ved at parre hinanden) er en naturlig del af at finde ud af hvem af dem der skal bestemme, og det skal de have lov til. Hvis de ender med at blive helt udmattede af det – tjah, så slås de da ikke, og det er måske meget godt at de får det ud af kroppen og bagefter kan hvile sammen. Det kan godt være bekymrende at se på marsvin der skal finde ud af hierarkiet, men nogle gange må man prøve ikke at være alt for overfølsom og lade dem finde ud af det selv. Først hvis der er optræk til slåskamp (tænderklapren og rejste børster og evt. udfald) bør du gribe ind. Ellers i løbegård med dem, med masser af grønt og ting til at adsprede dem, og når de har kunnet enes godt i nogle timer, så op i det rene bur og igen masser af grønt og andet til at distrahere dem fra hinanden.

Held og lykke med det cialis oral jelly pris!

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj