Spørgsmål
Hej med jer marsvine-eksperter!

Jeg håber I har tid til at svare på et spørgsmål:
Vi har erhvervet os to “brugte” 🙂 marsvin med det hele da vores datter på 5 brændende ønskede sig dem. De er også rigtig søde, men efter en uge med lugt af dyrehandel (på trods af at vi har renset bur osv. hver dag), savsmuld og hø i hele huset og konstant fejning/støvsugning, har jeg i dag sat buret ud i legehuset i haven! Det står på gulvet, hævet 10 cm op på nogle lægter, der er vattæppe på gulvet, og selve legehuset er også hævet lidt fra jorden. Jeg har også pakket et vattæppe rundt om hele buret til natten, så dyrene ikke får træk fra vinduessprækker. De har selvfølgelig fået ekstra hø, og de har et lille hus at gå ind i inde i buret.
Alligevel er jeg nu nervøs for at de små væsener kommer til at fryse! Der er jo ikke nattefrost nu, men det bliver da alligevel ret køligt! Kan de tåle det?

Venlig hilsen Tine

Svar
Hej Tine

Marsvin får kulderystelser og kroppen udsættes for stress når de lever ved under 10 grader. Ideelt bør tempereaturen nok ikke falde til under 13 og de bør vænnes til at gå ude mens det er varmt, fremfor at blive sat ud så brat som det her er tilfældet.

Hvis du skal være sikker på temperaturen, må du nok sætte et termometer ind i buret, så du kan aflæse hvor koldt der bliver. Og så selvfølgelig gå ud og aflæse om natten. En måde at sikre ekstra varme på er at lægge en god portion halm i buret, som de kan bygge rede i, sørge for at legehuset er isoleret (når du siger du er nødt til at beskytte mod træk fra vinduer, så tænker jeg at det ikke er godt nok), eller bedre, give dem et isoleret kaninbur i stedet for et tremmebur, og give dem ekstra kalorierig kost, da de bruger mere energi når de skal gå og fryse. Tænk også på fugten i legehuset. Marsvinene kan også blive syge hvis de går for fugtigt. Og hvad med lys? Kommer der dagslys ind, så de ikke mistrives ved at gå i mørke? Tænk også på hvad du vil gøre til vinter når det bliver frostvejr. Så vil det muligvis ikke være nok at have et tremmebur i et legehus. Normalt frarådes det at holde marsvin ude om vinteren, netop fordi det bliver for koldt og fugtigt for dem.

Ideelt set ville selvfølgelig være at de fik lov at bo indefor til det er blevet varmt både dag og nat, og så kun boede ude om sommeren. At du kan lugte burene så hurtigt kan skyldes at buret måske ikke er stort nok til to og hurtigt bliver meget forurenet (til to bør det være 100×50 cm min.), at du har hø og halm i bunden af buret (halm kan undværes indenfor, og hø kan sættes i høhække, hvilket også gør at det ikke flyver sådan omkring), eller at du bruger en spåne som ikke er god nok. Hampestrø er f.eks. en af de strøelser som folk oftest kritiserer for lugt. Hvis du synes det støver meget, kan det være at spånerne er for fine. Her kan man evt. gå på en foderstof og købe en balle støvfri spåner (hvilket skal spørges efter).

Venlig hilsen Christina Vildershøj Jensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *