Spørgsmål:

Kære marsvine-kendereJeg har en hun på 7 måneder og lånte for fem uger  siden en han. Den første uge gik de i bur op mod hinanden – og nu har de været fuld tid sammen i en måned.Jeg har i al den tid kun set hende afvise ham… og er kommet i tvivl om, om det i virkeligheden er sværere end som så at få marsvin til at parre sig?Jeg synes på den anden side også, hun er blevet rund på en særlig fast måde om maven… Men hvordan skelner jeg graviditet mod eventuel overvægt, kan man det?Bedste hilsnerLouise, Viborg

 

Svar:

Kære Louise

4 uger er nok lige i underkanten til at give en god chance for drægtighed. Marsvin kommer i brunst hver 16. dag ca., så hvis du er lidt uheldig kan du risikere de kun har været sammen en enkelt brunst, og det er ikke altid nok. Hunnen modtager kun parring i en dags tid, derefter kommer hun ud af brunst igen, så det kan godt nogle gange tage lidt tid.

Når først hun er drægtig, så vil du opleve at hun de første 4 uger tager omkring 100 g på. Dette kan selvfølgelig variere, men det kan være en rettesnor for om hun mon er drægtig. Når hun kommer længere hen, ved 7-8 uger drægtighed, vil du kunne mærke ungerne bevæge sig inde i maven. De rigtig skrappe opdrættere kan mærke fostrene som små kugler i maven allerede når hunnen er 3-4 uger henne.

Husk at hun har brug for ro og masser af god næringsrig mad (og ekstra C-vitamin) når hun er drægtig. Læs evt. DMKs bog Marsvin (bog 1), hvor der står mange gode informationer om drægtighed og fødsel. Du kan også læse nogle af de andre svar i brevkassen om drægtighed.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj