Spørgsmål:
Hej jeg hedder Karina og har købt to marsvin som er født d 5 oktober, to hanner som var 6 uger da vi købte dem i dyrehandelen. Så fandt vi ud af at det var to hunner og som er gravide, den ene har 3 måske 4 unger i sig og den anden har 2 måske 3 unger i sig. Nu er jeg i tvivl om de kan gå sammen når de har født eller om de skal have hver deres bur? De går sammen nu og der er en uge til to uger til de skal føde, tror vi. Ville være glad for at vide mere, tak.
Hilsen Karina

Svar:
Hej Karina
Det var dog ærgerligt at dyrehandleren ikke har kunnet kønsbestemme dem rigtigt. Selvom det ikke er optimalt for dem at blive drægtige mens de selv kun er unger, klarer de fleste unge marsvinemødre det som regel alligevel. I forhold til om de skal være sammen eller ej, er der både fordele og ulemper:
Hvis de enes godt, har de stor gavn af hinandens selskab, i og med at de trives bedre med en makker og stimuleres til at være mere aktive og at spise. Du kan også risikere at hvis du skiller dem ad nu, at de så har lidt sværere ved at finde ud af det sammen bagefter. I den ideelle verden kan de hjælpe hinanden under fødslen og med ungerne bagefter. Nogle hunner er gode til det der, og hjælper med at pakke ungerne ud, og bagefter deles de om ungerne. Men så unge som de er, vil jeg nok ikke forvente at de gør sådan, men snarere at den der ikke er i fødsel holder afstand til den der føder.
Ulempen ved at lade dem gå sammen er at hvis de ikke er lige langt henne, og den ene netop hjælper den anden med at gøre ungerne rene ved fødslen og rydde op (de spiser moderkagerne og fosterhinderne, så der ikke er noget tilbage der kan tiltrække rovdyr), så kan den der ikke har født endnu risikere at abortere eller føde ungerne for tidligt, eftersom der er et ve-fremkaldende stof i efterbyrden (moderkage mm) fra den fødende hun.
Så du kan se der er for og imod, og du må selv beslutte hvad du føler er bedst. Jeg ved at der er opdrættere der praktiserer at lade drægtige hunner gå sammen, og ikke oplever det med at det sætter fødslen i gang hos de andre hunner, men det er ikke ensbetydende med at det ikke kan ske. Når de er så unge som de er, er de formentlig nogenlunde lige langt i drægtigheden, men vi kan jo ikke være 100 % sikre.
Et par vigtige tommelfingerregler, som du måske allerede kender til:
Marsvin går drægtige i 10 uger, og ungerne begynder at sparke når de er 7-8 uger henne. Herudfra kan man nogenlunde gætte sig til en terminsdato.
Drægtige marsvin må ikke udsættes for stress, skal have godt energirigt foder (masser af godt hø, frisk grønt og tørfoder) og ekstra meget C-vitamin (min. 30 mg/kg).
Ungerne må gerne håndteres fra starten, men pas på ikke at stresse moderen. Ungerne nipper til fast føde når de er få dage gamle. De vil de første par dage tabe sig lidt, og derefter tage på igen.
Ungerne bør først tages fra når de er 4 uger og vejer 300 g (begge dele opfyldt).

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj