Spørgsmål:
Hej! Vi fik i går et nyt familie medlem, Bumle et han marsvin på 10-12 uger, som vi købte hos Bonnie dyre center i Herning! Vi købte et dejlig stort kanin bur til ham og sørgede for at han fik alt det vi blev rådet til derinde! Nu har jeg sat og læst om hvor vidt et marsvin burde være alene og jeg har kun fundet frem til, at det burde de ikke! Vi vil helst at vores nye familie medlem har det godt, men vi fik af vide at han slet ikke skulle være sammen med et andet marsvin! Hvad skal vi gøre? Mvh Mette kragesand

Svar:
Hej Mette
Hvor er det ærgerligt at I har fået så vildledende information. Marsvin er meget sociale dyr og bør holdes med artsfæller. Når jeres han er en halvstor unge på 10-12 uger, vil jeg anbefale jer enten en hanunge på 4-5 uger eller at få ham kastreret og købe en hun til ham. Det kan måske også gå med en helt voksen han, men der er større risiko for at de ikke kan enes, når jeres han allerede er så gammel. Prøv at finde en opdrætter i nærheden, evt. en af vores formidlere (Sortfods og Fancys formidling kunne være en mulighed), og se om der er nogen der kan overtales til at I forsøger en sammensætning og så kan levere tilbage hvis ikke det går. Bliver han kastreret og får en hun 3 uger senere (man skal lige vente på at alle sædceller er væk), vil der formentlig ingen problemer være med at sætte dem sammen.
Pladsmæssigt er et kaninbur nok udmærket til to. Vi siger min. 100×50 cm og gerne mere. De bør have et skjul hver, så de ikke skal slås om hvem der skal have huset at ligge i.
Hvis du er blevet fejlinformeret om selskab til dit marsvin, kunne jeg forestille mig at du også er det omkring andre ting. Vi har på vores hjemmeside en pasningsvejledning som kan være god at kigge i. Bla. er det vigtigt at fodre med masser af godt hø, en god mængde grønt og så mere tænke tørfoderet som supplement. C-vitamin gives bedst som en del af foderet, dvs. grøntemner med højt C-vitaminindhold (peberfrugt, kål i forskellige varianter, men ikke citrusfrugter, da syren kan være skadelig for deres læber) og pelleteret tørfoder lavet til marsvin. Tørfoderet bør være pelleteret, og ikke en müsliblanding, så de ikke sorterer i det. Gnaverstænger er hyggeligt, men egentlig at anse som slik for marsvinet, og kun noget man bør give en sjælden gang imellem. Det samme gælder for de fleste andre godbidder. Marsvinet vil helt sikkert også synes bedre om en skive agurk end så meget af det man kan købe hos dyrehandleren.
Jeg håber det lykkes at finde en makker til jeres marsvin. I mellemtiden må I endelig give ham masser af opmærksomhed, selvom et menneske ikke helt kan erstatte en artsfælle.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj