Spørgsmål:

Hej Dansk Marsvineklub

Jeg købte et sødt hun marsvin i slutningen af August, hun er omkring 1 år.. Hun var muligvis drægtig så jeg ville vente med at se om der kom unger til jeg fandt mig endnu et marsvin hun kunne gå med. Hun fik ikke unger, og jeg købte mig en ældre kastrat.
De har nu i et par dage, noget af dagen, gået i deres eget bur ved siden af hinanden. De har virket interesseret i hinanden, talt meget og min Kastrat har brummet lidt. Så jeg valgte her til eftermiddag at åbne begge bure. Min hun gik direkte ind til min kastrat og kort efter bed hun ham – han bed igen. Så begyndte de at slås. Jeg så det lidt an til at starte med da jeg har hørt de godt kan få uoverensstemmelser men jeg synes hurtigt det blev for voldsomt og  jeg skilte dem ad. De undrer mig at de blev så aggressive, da de begge plejer at være meget rolige. Min kastrat har gået med andre hunner hos hans tidligere ejer. Min hun har, så vidt jeg ved, ikke gået med andre marsvin før. Kan det være det? Og hvad skal jeg gøre?

Venlig Hilsen

Mette

Svar:

Hej Mette

Du er startet godt med at have dem stående ved siden af hinanden, så de har kunnet lære hinanden lidt at kende på afstand. Når de så skal lukkes sammen, er det bedst at gøre det på neutral grund, f.eks. i løbegård eller på gulvet i et lokale som du kan marsvinesikre. Putter man dem ned i et bur straks, bliver det alt for presset for dem og de vil forsøge at forsvare sig, især hvis hannen kommer ind på hunnens territorium. Sørg for masser af tunneller eller papkasser på det neutrale område, som de kan gå igennem og omkring, så de kan komme lidt væk fra hinanden, hvis der er gnidninger. Et hus vil hurtigt blive indtaget af hunnen som så kan forsvare sig derindefra og føle sig presset når hannen står ude foran, så det er bedre med noget der har to indgange, som en tunnel. Giv dem også gerne en bunke grønt de kan samles om og som kan adsprede dem lidt. Og så er det simpelthen at lade dem gå nogle timer og finde ud af det sammen. De skal være rolige og afslappede før du sætter dem i hannens bur (ikke hunnens, du skal prøve at hjælpe hannen med at være den der bestemmer). De må ikke slås – hvis det sker skal du skille dem ad og prøve igen dagen efter. Er det hunnen der laver ballade, kan du evt. sætte hende i et lille bur, f.eks. en foldekasse, 1-2 dage og ikke kæle med hende, så hun oplever hvor kedeligt det er at være alene i et lille bur. Det bliver de nogle gange lidt mere ydmyge og samarbejdsvillige af.

Når de mødes vil din kastrat formentlig prøve at parre hende for at dominere hende. De fleste hunner vil hyle og forsøge at komme væk og strinte på hannen, men bliver til sidst trængt op i et hjørne og giver efter. Nogle hunner lader sig ikke så let dominere og begynder at forsvare sig ved at angribe, og så er det at man må prøve med det ovenstående. I enkelte tilfælde skal man helt hen omkring hendes brunstperiode før hun giver efter. Enkelte hunner har så meget temperament at de kun fungerer med meget få andre marsvin, og her kan man til sidst være nødt til at give op (hvis ikke man finder lige præcis den hun kan lide) og slå sig til tåls med at hun må gå og kigge på de andre gennem tremmerne.

Held og lykke med projektet!

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj