Spørgsmål
Hej Brevkasse

Jeg kan se SÅ forskellige holdninger forskellige steder til mit spørgsmål, så derfor til dig også 🙂

Hvor gammel skal en hun være for at hun er for gammel til at få sit første kuld? Hvis hun er i god kondition altså? 10 mdr? 12 mdr 24 mdr?

Hilsen
Tina

Svar
Hej Tina

Jeg er glad for at du stiller spørgsmålet. Min holdning er meget klar hvad det angår. Jeg anbefaler altid at hunnerne senest sættes i avl når de er 10 mdr så de kan nå at føde inden de bliver 1 år. Grunden til dette er at vi ved at marsvinehunnernes bækkenknogler bliver mere uelastiske med alderen. Kigger man i faglitteraturen, altså bøger af dyrlæger til dyrlæger, ser man at denne proces begynder allerede fra de er omkring 5 mdr (BSAVAs Rodents and Ferrets). De fleste veterinære bøger anbefaler en avlsalder noget yngre end det vi i dag foretrækker, hvor vi trods alt godt vil have at de har lidt størrelse og er udviklede nok. En minimums avlsalder kunne i mine øjne være 6-7 måneder, alt efter hvor udviklet hunnen er. Dette kan sagtens svinge fra race til race.

Der har været stor debat omkring dette emne, og man kan godt sige det er lidt af en varm kartoffel i marsvineverdnen. Der er opdrættere der har oplevet at deres hunner føder problemfrit selvom de er 1,5 år første gang, og derfor mener at det er en skrøne at der er en større risiko hvis man venter til de er over 1 år. Ligeledes er der opdrættere og dyrlæger der rapporterer om komplikationer når hunnerne er over 1 år første gang de skal føde, dvs. hvor bækkenknoglerne ikke glider nok fra hinanden til at føde de kæmpestore unger, som marsvin jo får, og fødslen derfor går i stå eller tager unormalt lang tid med risici for både mor og unger. Min holdning er at det er en unødvendig risiko at løbe, hvis man venter til dyrene er over 1 år før de føder første gang. Blot fordi det er gået godt for nogle, betyder det ikke at det vil gå godt for alle andre. Det er lidt det samme som at køre uden sikkerhedssele eller for hurtigt, fordi man endnu ikke er kommet galt af sted. Der er intet til hinder for at man sætter dem i avl så de kan nå at føde inden de er 12 måneder. De fleste marsvinehunner vil være i god kondition på det tidspunkt og stadig unge og fleksible. Venter man for længe, risikerer man ikke kun at bækkenet bliver for uelastisk, men også at hunnen bliver for fed og risikoen for drægtighedssyge derved stiger.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *