Spørgsmål:

Jeg skriver til jer, fordi jeg i en lang årrække har gået og joket med at vores roset marsvin Bølle snart måtte være verdens ældste marsvin ….og at han bare ikke ville dø 😉
Jeg har søgt lidt på nettet og kan ikke forstå at marsvin kun skulle blive 4-6 år…… Det har ingen vist fortalt vores Bølle!!
Min søn fik Bølle da han som 6-årig holdte op med at bide negle. Han blev 6 i Oktober 2001, og han fik så Bølle i Januar 2002. Bølle lever stadig i bedste velgående, og har lige rundet de 13 år !!!!!!!!!  For 6 år siden aflivede vi Bølles kone Nugga, fordi de blev ved med at få unger som vi ikke kunne afsætte, så siden dengang har Bølle gået sammen med sin søn, den nu 5-6 årige Ludo.
Bølle har mistet synet på det ene øje for ca. 3-4 år siden da han fik halm i øjet. Dengang overvejede jeg kortvartigt at få ham aflivet da det ikke virkede værdigt at han levede og min søn ikke længere interesserede sig for ham. Men Bølle virker stadig meget glad… spiser med velbehag og trives i det store hele rigtig godt. Han virker meget “knortet/benet”… og krumbøjet, men er stadig glad og tilfreds, og spiser med velbehag 🙂
Mikkel min søn som nu er 19 år og bor på gymnasiet har ikke længere den store interesse i Bølle og Ludo, så de bor hos mig her på Fyn og kommer på græs i udendørs bur om sommeren men bor ellers i deres lille bur og får ikke noget usædvanligt at spise andet end kaninpiller, frisk hø, gulerødder og diverse grønt, enten fra haven eller affald fra køkkenet. Har troet hver gang at jeg flyttede at NU levede de nok ikke meget længere, men Bølle han er “still going strong” og er stadig et godmodigt, gammelt og dejligt “møgsvin” 😉

Det var lige Bølles historie….. Jeg er så bare nysgerrig på om Bølle mon ikke er Danmarks ældste marsvin, og måske endda VERDENS ældste ??? …Jeg har desværre ingen kvittering på mit køb at Bølle, men jeg tænker at hans ælder på en eller anden måde må kunne fastslås på grundlag af knogler eller tænder ???

Med venlig hilsen

Bølles mor

Susanne Simling
Svar:

Hej Susanne

Hvor er det en fascinerende historie at læse. Jeg kender ikke alderen på det ældste marsvin i Danmark, men et par søgninger på nettet har afsløret marsvin på op til 15 år, så tæt på som i Norge, så Bølle har lidt vej endnu inden han kan kalde sig verdens ældste. Det er uanset en imponerende alder.

Mht at bestemme hans alder ud fra knogler og tænder, så tvivler jeg på at det er muligt, alene af den grund at jeg ikke tror der er nogen der har undersøgt sammenhængen mellem alder og tænder eller knogler hos marsvin, ligesom man ellers har med heste og andre landbrugsdyr. Men jeg kan ikke sige det med sikkerhed.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj