Hvis man tænker på at anskaffe sig et langhåret marsvin, må man være klar over, at det kræver noget mere af sin ejer end et korthåret.

Et langhåret marsvin kan ikke selv holde sin pels ren og fri for filter, så ejeren skal hver dag i gang med kam og børste for at holde pelsen i orden. Forsømmer man det, bare et par dage, bliver pelsen fuld af filterknuder, og så er der som regel kun et at gøre: fat i saksen og klippe dem af! Det er lettest at holde pelsen i det daglige, hvis man klipper den, så den når marsvinet til fødderne. Hvis den bliver længere, skal den bindes op bagi ellers svines den til når marsvinet besørger.

Det lyder måske som om det er et stort arbejde at passe et langhårsmarsvin, men hvis man overholder ovenstående, tager det kun ca. 5 min. dagligt at holde pelsen velplejet. Det er straks et noget større arbejde, hvis man vil have pelsen længere.

Hvis man har en god sheltie eller peruaner, som man godt vil udstille med en lang tæt pels, må man i gang med at binde den op med såkaldte wrappers. De består af et stykke træ og køkkenrulle, der holdes sammen af en elastik. De generer ikke marsvinet, hvis de er sat rigtigt på. Man skal især passe på, at der ikke er enkelte hår der strammer. Hvis de på nogen måde generer marsvinet, kan man være sikker på, at de begynder at gnave dem af. Man kan nøjes med at sætte en wrapper bagpå marsvinet og lade sidehåret være. Det er noget nemmere at passe, for de skal tages ud hver dag, når pelsen børstes ud. Det bedste resultat får man dog, hvis siderne også bindes op.

I England, hvor de er rigtig dygtige til det, kan de på en god sheltie opnå en pels på op til 50 cm. længde. Dyrene er lige velkomne i deres respektive klasser, hvad enten de er forsynede med wrappers eller ej.

Et klippet langhårsdyr skal udstilles under klassen ”klippet langhår”. Et langhåret marsvin, der skal bruges i avl, skal altid klippes ned ellers kan hannen ikke rigtigt komme til for hårene.

Når fødslen nærmer sig, skal man sørge for, at hunnen er klippet helt fri for hår bagi, så hun kan gøre sig ordentlig ren efter fødslen. Man skal også sørge for, at ungerne har fri adgang til dievorterne.

Uanset om marsvinet er klippet eller bundet op med wrappers, skal det i bad ca. en gang om måneden, ellers bliver pelsen fedtet og beskidt og vanskelig at holde fri for filter. Brug en katteeller hundeshampoo til hvalpe og sørg for at skylle alt shampoo ud af pelsen. Bagefter bruges der hårbalsam ellers kan hud og pels godt blive tør af at blive badet så ofte. Efter badet tørres marsvinet godt med et håndklæde og derefter med en hårtørrer, samtidig med at man børster lidt af og til.

Et klippet marsvin tager ikke meget længere tid end et glathåret, men har man bundet pelsen op, kan man godt forberede sig på et par timers arbejde, før pelsen er ren og tør.